Giftige chroomverf NOS

Zo'n 1250 (oud-)werknemers van defensie hebben zich gemeld bij een speciaal meldpunt voor mensen die hebben gewerkt met kankerverwekkende chroomverf. Meer dan 350 van hen zeggen medische klachten te hebben, variërend van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot verschillende vormen van kanker. Dat zijn er ongeveer 125 meer dan bij de vorige inventarisatie.

Dat blijkt uit een brief over de problemen met de verf die minister Hennis van Defensie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vreeman

In de brief meldt Hennis opnieuw dat er een voorlopige schadevergoeding komt voor mensen die met de zogenoemde chromaathoudende verf hebben gewerkt en worstelen met klachten. Dat is nodig omdat het RIVM-onderzoek naar de kwestie nog jaren kan duren. Volgens de minister betekent de zogenoemde coulanceregeling niet dat defensie nu al aansprakelijkheid erkent.

Hennis heeft de Groningse waarnemend burgemeester Vreeman aangesteld als voorzitter van een commissie die het onderzoek gaat begeleiden. De commissie moet ook zorgen dat de conclusies van het onderzoek goed worden opgevolgd.

STER reclame