NOS Nieuws

PVV'er Graus botst hard met Kamer over 'kwetsende' motie

  • ANP
    PVV-Kamerlid Dion Graus

PVV-Kamerlid Graus is hard in botsing gekomen met de Kamer. Hij diende een motie in die erop neerkwam dat er geen moslims mogen werken in de veiligheidszone van Schiphol.

De indiening van de motie leek onvoldoende steun te krijgen, waardoor die niet in de Kamer behandeld zou kunnen worden. Dat komt bijna nooit voor, omdat Kamerleden het indienen van een motie als een democratisch recht beschouwen.

Uiteindelijk kreeg hij toch voldoende steun en kon Graus hem indienen. Hij noemde de aarzeling van de Kamerleden bijzonder onbeschoft en zei dat hij Kamerleden erop zal aanspreken als er een aanslag op de luchthaven wordt gepleegd. "Dan zijn ze medeverantwoordelijk."

Strafbaar

Een aantal Kamerleden vond dat Graus te ver ging, zowel met de motie als met de beschuldiging aan hun adres. D66-Kamerlid Van Veldhoven zei dat hij zich "onnodig kwetsend" had uitgelaten. "U scheert mensen over één kam en ik vind dat dat niet kan."

VVD'er Elias stelde dat Graus "belangrijke grenzen" had overschreden. Hij zei dat de PVV'er niet vervolgd kon worden omdat hij in de Tweede Kamer politieke immuniteit heeft, maar dat hij discriminatoire uitlatingen had gedaan die buiten "het huis van de democratie" strafbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl