NOS Nieuws

'Kans succesvolle vervolging Wilders aanzienlijk groter'

De kans dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen Geert Wilders wint, is vrij groot. Dat zegt hoogleraar Henny Sackers die is verbonden aan de rechtenfaculteit in Nijmegen. Volgens hem is de kans op "een succesvolle vervolging aanzienlijk vergroot door een uitspraak van de Hoge Raad eerder deze week in een vergelijkbare zaak".

De raad verwees dinsdag een zaak tegen de lokale Amsterdamse politicus Delano Felter terug naar het hof. Felter was eerder vrijgesproken van het beledigen van homoseksuelen, maar de raad vindt dat het hof zich daar opnieuw over moet buigen.

Onverdraagzaamheid

"Het was zo dat politici meer uitingsvrijheid hadden dan gewone mensen, zeker als dat in het kader van het uitdragen van een politiek gedachtengoed was en als dat bijdroeg aan het maatschappelijk debat", zegt Sackers. Daar zaten volgens hem grenzen aan zoals haatzaaien en opruiing.

Volgens Sackers heeft de Hoge Raad daar nu een nieuwe grond aan toegevoegd, namelijk dat je als politicus niet mag aanzetten tot onverdraagzaamheid. "En dat met name lijkt de kans voor het Openbaar Ministerie op een succesvolle vervolging van Wilders aanzienlijk te vergroten", legt Sackers uit.

Advocaat Gerard Spong zei op Radio 1 dat de zaak inderdaad kansrijker is door het arrest van de Hoge Raad. "Bij het artikel waar Wilders op vervolgd gaat worden, gaat het niet alleen om uitlatingen die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie, maar ook om uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid." Volgens Spong maakt het arrest de weg vrij voor een succesvolle vervolging van Wilders door het OM.

Vrijgesproken

In 2011 werd Wilders ook vervolgd voor discriminatie en op alle punten vrijgesproken. Het OM vervolgt hem nu voor een nieuw strafbaar feit. "Wilders werd toen vervolgd voor religiediscriminatie. Nu wordt hij vervolgd voor discriminatie op etnische afkomst. Dat is iets heel anders", stelt Sackers.

Het is weliswaar hetzelfde wetsartikel, maar een andere subcategorie. In religie-uitingen mag je volgens de hoogleraar veel verder gaan. "Het is een andersoortige uiting en dat maakt juridisch een groot verschil."

Strafrechtgeleerde Theo de Roos is het met Sackers eens. Ook hij verwacht dat het dit keer wel tot een veroordeling komt.

Toeval

Dat het arrest in dezelfde week naar buiten komt als het besluit om de PVV-leider te vervolgen, noemt Sackers toeval. "Maar ik sluit niet uit dat het OM heel erg gedegen kennis heeft genomen van het arrest van afgelopen dinsdag."

Sackers was ook betrokken bij de eerste zaak tegen Wilders. Hij heeft toen de beslissing van het Openbaar Ministerie om Wilders in eerste instantie niet te vervolgen als deskundige getoetst.

Hij oordeelde toen dat het niet verstandig was om Wilders te vervolgen omdat de kans op vrijspraak toen volgens hem te groot was. Dat advies werd door het OM overgenomen, waarna mensen die aangifte hadden gedaan een artikel-12 procedure aanspanden bij het gerechtshof in Amsterdam. Het hof dwong het OM Wilders alsnog te vervolgen.

Theo de Roos was de vorige keer ook tegen een vervolging van Wilders. Dit keer kan het OM er volgens hem niet omheen, omdat Wilders' uitspraken verder gaan dan de vorige keer en er massaal aangifte tegen hem is gedaan.

Persoonlijk is De Roos tegen vervolging. Hij vindt dat de strijd over dit soort uitspraken door politici niet bij de rechter moet worden uitgevochten, maar in de politieke arena. "Met een veroordeling geef je hem een soort martelaarschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl