PVV-leider Geert Wilders
NOS Nieuws

OM vervolgt Geert Wilders wegens discriminatie

Het Openbaar Ministerie gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie. Hij wordt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Aanleiding voor de vervolging zijn de uitlatingen van Wilders over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Op 12 maart zei Wilders tijdens zijn verkiezingscampagne in Loosduinen dat hij "in Den Haag als het even kan wat minder Marokkanen" zou willen zien.

Minder, minder, minder

Een week later, op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, hield Wilders een toespraak in een Haags café. Daar vroeg hij zijn aanhang of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen het publiek "minder, minder" scandeerde, zei Wilders: dan gaan we dat regelen.

Ruim 6400 mensen deden aangifte tegen de politicus. Het OM heeft de uitspraken van Wilders onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat ze discriminerend zijn. "Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie", zegt het OM.

Openbaar Ministerie over reden vervolging Wilders

Verhoord

Geert Wilders is op 8 december als verdachte gehoord. Volgens het Openbaar Ministerie heeft dat gesprek geen nieuwe inzichten opgeleverd. Wilders kwam met een verklaring en heeft verder geen vragen van de Rijksrecherche beantwoord, zegt het OM. Na het verhoor is definitief besloten om de PVV'er te vervolgen.

"Onbegrijpelijk besluit"

Wilders noemt de vervolging een onbegrijpelijk besluit. "Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden", aldus de PVV-leider.

Het is niet bekend wanneer de zaak voorkomt.

Wilders: meer of minder Marokkanen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl