Volgens PvdA-leider Samsom is er nog geen oplossing voor het politieke probleem dat is ontstaan na het sneuvelen van de zorgwet van minister Schippers. "We hebben diverse gesprekken gehad, allemaal constructief", zei Samsom toen hij aankwam bij het Torentje, waar het beraad tussen de top van de VVD en de PvdA wordt hervat.

"Een oplossing is er nog niet", zei Samsom. "Sommige dingen duren een dag. Sommige iets langer."

Ook minister Dijsselbloem van Financiën is op het ministerie van Algemene Zaken. Op de vraag of het kabinet in crisis is, antwoordde hij bij aankomst "nee hoor, dacht het niet". Volgens collega Asscher van Sociale Zaken wordt er "rustig gewerkt" aan een oplossing.

Naast de coalitiepartijen is ook de 'constructieve oppositie' bij het Torentje aangekomen. D66-leider Pechtold, collega Slob van de ChristenUnie en SGP-leider Van der Staaij hebben zich bij het overleg gevoegd.

Een oplossing is er nog niet. Sommige dingen duren een dag. Sommige iets langer.

PvdA-leider Samsom

Er wordt al ruim een etmaal koortsachtig overlegd over een oplossing voor het politieke probleem dat is ontstaan toen drie PvdA-senatoren dinsdagavond tegen de zorgwet van minister Schippers stemden. De VVD-top overlegt al de hele avond in het Torentje; de leiding van de PvdA heeft zich daar dus inmiddels bijgevoegd.

Eerder vandaag overlegde de PvdA'ers op het ministerie van Sociale Zaken. Daarbij waren onder anderen de ministers Asscher en Dijsselbloem, PvdA-voorzitter Spekman en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Barth aanwezig. De senatoren Ter Horst en Linthorst, die dinsdag tegen het wetsvoorstel van minister Schippers stemden, liepen meerdere keren in en uit het overleg.

Overleg thuis

Senator Duivesteijn, die ook tegen het wetsvoorstel stemde, was de hele dag niet bij het overleg aanwezig. Hij is vanwege gezondheidsomstandigheden thuis. Vanavond gingen minister Asscher en de twee andere dissidente PvdA-senatoren bij hem langs.

Ter Horst verklaarde achteraf dat zij dinsdagavond tegenstemde omdat ze tegen het vergroten van de macht van zorgverzekeraars is.

STER reclame