Toenmalig premier Romani Prodi (l) en Gottlieb Taschler, vice-president van de IBU, tijdens een wedstrijd in 2007 EPA

De internationale biatlonunie IBU is in verlegenheid gebracht door berichten dat de Italiaanse vice-president van de IBU, Gottlieb Taschler, contacten zou onderhouden met dopingarts Michele Ferrari. Taschler zou zijn zoon Daniel, die lid is van de Italiaanse biatlonselectie, hebben geholpen om bij Ferrari aan doping te komen.

De naam van Taschler zou volgens berichten in de Italiaanse media naar voren komen in een uitgebreid onderzoek door het Openbaar Ministerie van Padua naar de levenslang geschorste Ferrari.

Er wordt geciteerd uit telefoongesprekken van Daniel Taschler met Ferrari. Die gesprekken zouden dateren uit 2010. Vader Gottlieb zou het contact tussen Daniel en Ferrari hebben gelegd.

IBU heeft alle stukken opgevraagd

De IBU heeft bij het Italiaans olympisch comité CONI, het nationale en wereldantidopingbureau WADA en het OM van Padua alle beschikbare, relevante stukken opgevraagd. Voorlopig levert dat nog niet veel op, omdat het OM nog niet wil reageren zolang het onderzoek niet openbaar is.

Taschler zelf ontkent de beschuldigingen. "Het is domweg niet waar", zei hij. Taschler legde afgelopen zaterdag wel zijn functie tijdelijk neer, "totdat bewezen is dat deze zware beschuldigingen vals zijn."

Gottlieb won als biatleet op de Olympische Spelen van 1988 brons met de estafetteploeg. Hij is sinds 2007 vice-president van de IBU. Zijn 27-jarige zoon Daniel heeft nog geen aansprekende uitslag achter zijn naam staan.

STER reclame