NOS Nieuws

Geen wild zwijn bij AH vanwege Tsjernobyl

Wie tijdens het kerstdiner wild zwijn wil serveren, vangt bot in de schappen van Albert Heijn. De supermarktketen verkoopt dit jaar geen vlees van het dier, omdat een hoog percentage daarvan radioactief zou zijn.

Er leven veel wilde zwijnen in de bossen in Midden-Europa. De radioactiviteit in dat gebied werd veroorzaakt door de kernramp van Tsjernobyl in 1986. "Zwijnen eten paddenstoelen. Juist paddenstoelen nemen superveel radioactiviteit op", tweette Simone Hertzberger van Albert Heijn. "Albert Heijn kan niet ieder wild zwijn testen. Dus dan liever geen wild zwijn."

Het negatieve inkoopadvies kwam volgens woordvoerder Jan Christiaan Hellendoorn van de leverancier van het wild. "In de zomer hebben we ons georiënteerd op het kerstassortiment. De leverancier waarmee wij zaken doen heeft ons verteld over de mogelijke radioactiviteit."

Nederlandse zwijnen

Vorig jaar verkocht Albert Heijn wel wildzwijnenvlees tijdens de feestdagen, maar dat kwam toen uit Frankrijk. "Zwijn uit Frankrijk was voor dit jaar geen optie, omdat daar eenvoudigweg te weinig wilde zwijnen leven", aldus Hellendoorn.

Hetzelfde geldt voor wilde zwijnen van eigen bodem. "Nederlands zwijnenvlees is te koop bij de speciaalzaken, maar niet bij Albert Heijn. Wij hebben veel winkels en willen niet dat de consument misgrijpt."

In plaats van zwijn ligt er wel ander wild in de schappen, zoals hertenbiefstuk en hazenrugfilet. "Consumenten hoeven zich bij deze producten geen zorgen te maken over radioactiviteit, want deze dieren eten geen paddenstoelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl