Crisisoverleg nu ook in Torentje
Op het ministerie van Algemene Zaken is bijna de complete VVD-top bijeen om te praten over een oplossing voor het politieke probleem rond de vrije artsenkeuze. Bij premier Rutte in het Torentje zijn inmiddels VVD-fractievoorzitter Zijlstra, Tweede Kamerlid en campagneleider van de VVD Dijkhoff en minister Schippers. PvdA-staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is ook bij de VVD.
Op het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag zit de PvdA-top, onder wie minister Dijsselbloem, PvdA-voorzitter Spekman en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Barth. Minister Asscher en partijleider Samsom waren ook bij het overleg aanwezig, maar die zijn ondertussen vertrokken.
De PvdA zit er al de hele dag. Bij het overleg liepen de senatoren Ter Horst en Linthorst, die vannacht tegen het wetsvoorstel van minister Schippers stemden om die keuze bij bepaalde polissen te beperken, meerdere keren in en uit. Op dit moment zijn ze niet bij het overleg.
Er wordt nu al zo'n dertig uur koortsachtig overleg gepleegd om een oplossing voor het politieke probleem te vinden.
Hard gewerkt
Het is niet duidelijk of zo'n oplossing er al is. Volgens staatssecretaris Van Rijn wordt daar hard aan gewerkt. Minister Dijsselbloem wilde bij binnenkomst op Sociale Zaken niets zeggen.
Minister Schippers had vanmiddag nog goede hoop dat er een uitweg komt. "We werken met vertrouwen aan een oplossing", zei de bewindsvrouw. De sleutel ligt volgens haar bij de PvdA.
Schippers ontkende dat ze de PvdA een ultimatum heeft gesteld. Ze houdt niet zo van deadlines, zei ze. De regeringscoalitie is volgens haar bezig "rustig te kijken" hoe ze uit de problemen kan komen.
'Nog geen nieuwe voorstellen'
PvdA-senator Ter Horst wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet. "Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen", zei Ter Horst toen ze eerder vanavond op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg. "Maar we hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen."
Ter Horst stelde wel dat ook Schippers water bij de wijn zal moeten doen. "Dat moet, want haar wetsvoorstel heeft het niet gehaald, tenzij we nu overeenstemming bereiken. Ik ga ervan uit dat we erover spreken om er samen uit te komen en dat dat de inzet van beide kanten is." Ze herhaalde dat ze altijd bereid is te praten, maar gaf wel aan dat ze nog geen nieuwe of aangepaste voorstellen had gezien.