Het oude vliegveld van Peking kan de enorme passagiersstromen nauwelijks aan
NOS Nieuws

Nieuw 'Nederlands' vliegveld voor Peking

Peking krijgt een extra luchthaven om de alsmaar stijgende vraag naar vliegreizen bij te benen. De Chinese autoriteiten hebben groen licht gegeven voor de bouw van Beijing Daxing International Airport.

Over vijf jaar moet de luchthaven klaar zijn. Het project kost omgerekend 10 miljard euro.

Het nieuwe vliegveld is ontworpen door Netherlands Airport Consultants uit Den Haag. Het krijgt een capaciteit van 72 miljoen passagiers per jaar en wordt daarmee gelijk een van de grootste luchthavens ter wereld. Alleen al de centrale terminal beslaat 700.000 vierkante meter.

De nieuwe luchthaven is nodig omdat het oude Beijing Capital International de groei niet meer aankan. Het was vorig jaar de op één na drukste luchthaven ter wereld, met ruim 83 miljoen passagiers. Tien jaar geleden waren dat er nog maar 35 miljoen.

Vertragingen

Die exorbitante groei leidt dagelijks tot problemen. Het vliegveld registreert de meeste vertragingen ter wereld. Het nieuwe Beijing Daxing International Airport moet daaraan een einde maken.

De groei van de Chinese luchtvaart leidt ook op andere vlakken tot problemen. Boeing schat dat er de komende twintig jaar 98.000 nieuwe piloten nodig zijn. Nu al werken honderden Amerikaanse en Europese piloten bij Chinese maatschappijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl