'Bisschop vergreep zich aan jongen'

Aangepast

Een oud-bisschop van Den Bosch heeft zich als jonge priester vergrepen aan een minderjarige jongen. Dat blijkt uit documenten die in bezit zijn van NRC Handelsblad en de Wereldomroep.

De bisschop, Jan ter Schure, misbruikte de jongen samen met zes andere priesters op het jongensinternaat Don Rua in Ugchelen tussen 1948 en 1953.

Ter Schure en de andere zes misbruikers waren lid van de congregatie van Salesianen van Don Bosco. Deze orde heeft de zaak altijd geheim gehouden. Uiteindelijk is de zaak zeven jaar geleden afgekocht door het slachtoffer 16.000 euro te betalen.

Ter Schure was van 1985 tot 1998 bisschop in Den Bosch. Hij overleed in 2003.

Van Luyn

Het slachtoffer, inmiddels 76 jaar, was klasgenoot van Ad van Luyn, die nu bisschop van Rotterdam is. Hij heeft Van Luyn meerdere keren gevraagd om een gesprek over de kwestie, maar de bisschop heeft nooit iets van zich laten horen. Van Luyn was jarenlang de hoogste salesiaan in Nederland.

Van Luyn zegt in een verklaring dat hij de man heeft geadviseerd om contact op te nemen met het bestuur van de salesianen, omdat hij daar zelf geen deel meer van uitmaakte. De bisschop zegt dat hij de kwestie ook zelf bij de bestuurders aan de orde heeft gesteld, maar dat hij verder niets voor het slachtoffer kon betekenen.

Ontsteltenis

Inmiddels heeft de hoogste bestuurder van de salesianen in Vlaanderen en Nederland wel excuses aangeboden aan het slachtoffer. Pater Jos Claes schreef aan de misbruikte man dat hij met ontsteltenis en plaatsvervangende schaamte kennis had genomen van wat er in het Salesiaanse jongensinternaat is gebeurd.

Ook de huidige bisschop van Den Bosch, Antoon Hurkmans, reageert "met ontsteltenis" op het nieuws. Hij heeft inmiddels via de pauselijke nuntius in Den Haag het Vaticaan geïnformeerd.

Het bisdom Den Bosch zegt tot op heden niets van de zaak te hebben geweten.

STER Reclame