Driekwart van de nederwiet gaat naar het buitenland
NOS Nieuws

Onderzoek: meeste wiet gaat de grens over

Het grootste deel van de wiet die in Nederland wordt geteeld, gaat naar het buitenland. Uit onderzoek dat minister Opstelten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat driekwart wordt geëxporteerd.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen eerdere beweringen van Opstelten. De minister ziet niets in regulering van de cannabisteelt, juist omdat er altijd illegale teelt zal blijven bestaan voor de export.

Volgens het onderzoek wordt Nederlandse wiet maar voor een heel klein deel door Nederlanders gerookt. Als het gebruik door buitenlanders in Nederland wordt meegeteld in de schatting, bedraagt de export zelfs 86 tot 95 procent.

Educated guess

"Regulering zal van zeer beperkt nut zijn bij het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit die zich met de hennepteelt bezighoudt", schrijft hij. De nieuwe schatting is volgens hem een "educated guess", omdat de teelt zich voor een deel in het verborgene afspeelt.

Een aantal grote coffeeshophouders is het niet eens met de gebruikte berekening en de conclusie die daaruit volgen. "De exportcijfers zijn gebaseerd op drijfzand. De methode die is gebruikt, deugt niet", zegt woordvoerder Rutger-Jan Hebben.

Hebben zegt dat voor een goede berekening harde cijfers nodig zijn en die ontbreken nu juist. De conclusie van het rapport zou volgens hem dan ook moeten zijn dat niet precies bekend is hoeveel er wordt geëxporteerd.

Hij noemt de educated guess helemaal geen betrouwbare gok. "Je kan er met goed fatsoen niets over zeggen. Wat je nu ziet is dat het cijfer door de minister wordt misbruikt. Hij zegt: 'zie je wel, regulering van drugs heeft geen zin, want we zijn toch maar een exportland'. En dat is nou juist de vraag."

Andere schatting

De woordvoerder haalt twee onderzoeken aan van wetenschappers van de Universiteit van Tilburg waarin de huidige exportcijfers in twijfel worden getrokken. Volgens de onderzoekers ligt het exportcijfer waarschijnlijk veel lager dan tot nu toe, en dus ook in het rapport, werd aangenomen.

Op dit moment wordt de verkoop van wiet in coffeeshops gedoogd, maar de teelt is illegaal. Veel gemeenten dringen aan op regulering, bijvoorbeeld met gecertificeerde wietkwekers. Zo zouden coffeeshops voor de aanvoer niet meer afhankelijk zijn van criminele bendes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl