FNV-leden bij een protest tegen de pensioenwet van staatssecretaris Klijnsma ANP

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat pensioenfondsen verplicht vanaf 1 januari hogere financiële buffers aan te houden. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken hoopt de fondsen zo robuuster te maken, zodat pensioenen minder gauw gekort hoeven te worden als de opbrengsten van beleggingen tegenvallen. 

Een groot deel van de Senaat was eerst tegen het plan, maar behalve de regeringspartijen VVD en PvdA stemden uiteindelijk ook D66, ChristenUnie en GroenLinks voor het wetsvoorstel. 

Eerlijker

Als pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden, verkleint dat hun ruimte om de pensioenen jaarlijks aan de inflatie aan te passen. Volgens Klijnsma worden pensioenlasten dan eerlijker over de generaties verdeeld. 

Klijnsma vindt het goed dat er nu duidelijkheid is. "De pensioenfondsen kunnen nu snel aan de slag met de verbeterde regels waar jong en oud baat bij hebben."

Koopkracht 

De pensioenfondsen, de vakcentrale FNV en de ouderenorganisatie ANBO wijzen het wetsvoorstel af. FNV-bestuurder Van Dijk zegt dat het de koopkracht van miljoenen Nederlanders verkleint.

STER reclame