De reactie van Opstelten op het winnen van de award

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft wederom een Big Brother Award gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom aan de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar. 

Het is de derde keer dat Opstelten een Big Brother Award krijgt. De minister won ditmaal de publieksprijs met 66 procent van de 4000 stemmen. 

Volgens Bits of Freedom verdient Opstelten de award onder meer omdat hij ondanks Europese bezwaren de bewaarplicht in stand wil houden en voor het doorzetten van zijn plannen om de politie meer bevoegdheden te geven om te hacken.

Betrokkenheid belangrijk

Opstelten was niet aanwezig bij de uitreiking van de awards, maar reageerde via een zogenaamd geheime en gelekte memo, waar de woorden vertrouwelijk, staatsgeheim en classified boven staan.

"Minister staat voor een sterke rechtsstaat in een veilig Nederland. Maatregelen die Nederlanders beschermen tegen de gevaren van misdaden als cybercrime, jihadisme en kinderporno komen zeer zorgvuldig tot stand."

Ook zegt Opstelten dat hij de betrokkenheid van belangenbehartigers en experts waardeert. "Hun bijdrage aan de discussie over vrijheid op internet houdt ons alert."

Onderaan de memo beklaagt Opstelten zich er grappend bij zijn medewerkers over dat hij de uitslag niet al wist. "Was site niet te hacken?", vraagt hij zich af.

Waarom wist ik uitslag niet eerder? Was site niet te hacken?

Minister Opstelten in zogenaamd vertrouwelijk document

Scholen winnen ook

De Nederlandse scholen vallen ook in de prijzen, omdat blijkt dat ze gegevens van leerlingen doorspelen aan uitgevers van lesmateriaal. "Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden", merkt de jury op.

"Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn." 

STER reclame