FBK Oeuvreprijs voor Ritsma

Rintje Ritsma heeft tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Award in ontvangst mogen nemen. De 44-jarige Fries krijgt de oeuvreprijs voor zijn achttien jaar durende carrière, waarin hij uitgroeide tot een van de succesvolste schaatsers uit de geschiedenis. Ritsma geldt bovendien als de grondlegger van het commerciële schaatsen.

Tussen 1990 en 2008, respectievelijk het jaar van zijn eerste en laatste NK allround, grossierde Ritsma in eremetaal. Met zes Europese - en vier wereldtitels behoort de Beer van Lemmer tot de grootste allrounders in de historie van de schaatssport.

Bij de WK afstanden was hij goed voor tweemaal goud. Ritsma kwam op vijf opeenvolgende Olympische Spelen in actie, waarmee hij tweemaal zilver en viermaal brons vergaarde.

Rintje Ritsma zet in 1995 de Sanex-schaatsploeg op. Naast hem zit coach Wopke de Vegt. ANP

Revolutie

In 1995 ontketende Ritsma een revolutie in de schaatssport. Hij keerde zich af van de tot dan onaantastbare kernploeg, de van oudsher door de schaatsbond gefinancierde nationale ploeg, en begon zijn eigen commerciële formatie.

Met zijn Sanex-ploeg gaf Ritsma de aanzet voor een brede professionalisering en vercommercialisering van de schaatssport. Ook in andere takken van sport kreeg zijn initiatief navolging.

Al zijn successen ten spijt werd Ritsma nooit gekozen tot Sportman van het Jaar.   

STER reclame