NOS Sport

Van Gaal is Coach van het Jaar

Louis van Gaal Coach van het jaar 2014

Louis van Gaal is tijdens het NOS / NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar 2014. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal leidde Oranje afgelopen zomer op het WK voetbal in Brazilië naar de derde plaats.

De 63-jarige Van Gaal, nu in dienst van grootmacht Manchester United, kreeg de voorkeur boven onder anderen Max Caldas (vrouwenhockey) en schaatstrainers Gerard Kemkers en Jac Orie. Vorig jaar werd Kemkers nog uitgeroepen tot beste coach.

Ook Bart Bennema (atletiek) en Rob Ehrens (springruiters) waren genomineerd in deze categorie.

Van Gaal wordt geroemd om zijn tactische wissel voorafgaand aan de penaltyserie tegen Costa Rica

Precies vijf jaar geleden eiste Van Gaal de prijs ook voor zich op. In 2010 ging de award naar Bert van Marwijk, die met Oranje tweede werd op het WK in Zuid-Afrika.

De titel Coach van het Jaar werd in 2002 in het leven geroepen en ging sindsdien al zes keer naar een voetbaltrainer. Foppe de Haan (2007), Guus Hiddink (2005, 2002) wonnen de titel in het verleden ook al eens.

Keeperswissel

"Vriend en vijand zijn het er over eens dat de onverwachte bronzen medaille van Oranje op het WK voetbal voor een belangrijk deel op het conto van Louis van Gaal is te schrijven. Op alle facetten van het coachvak toont Van Gaal zich een meester", luidt het commentaar van de vakjury.

"Hij slaagt erin zijn mannen op fysiek, tactisch en mentaal vlak zó te prepareren, dat velen ver boven zichzelf uitstijgen. Eén van de hoogtepunten uit het oeuvre van de coach is de succesvolle keeperswissel voorafgaand aan de penaltyserie tegen Costa Rica."

"Ambivalent gevoel"

"Toen ik werd gebeld door Maurits Hendriks vroeg ik mij af waarom ik zou komen. Want voetballers worden toch niet gekozen. Maar als je genomineerd bent, moet je ook aanwezig zijn. Maar ik heb een wat ambivalent gevoel, want ik heb eigenlijk niets gewonnen. Alleen een derde plaats", sprak Van Gaal.

Nominaties Coach van het Jaar 2014

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl