NOS Nieuws

'Het blijft onveilig in Groningen'

Hardere woorden over besluit minister Kamp

In Groningen is teleurgesteld gereageerd op het besluit van minister Kamp om de gaswinning met 7,3 procent terug te schroeven. Commissaris van de koning Max van den Berg wil verder in gesprek met de minister, want hij denkt niet dat die de veiligheid van Groningers kan garanderen.

Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen gebruikt hardere woorden. Hij vindt dat het besluit tekortschiet en geen recht doet aan de problemen in Groningen. "Het is niet eens een begin van een ontwikkeling. Er moet veel meer gebeuren", zegt hij.

De NAM zegt in een reactie het goed te vinden dat de minister een besluit heeft genomen. "Er ligt nu een breed en samenhangend pakket aan maatregelen gericht op veiligheid, schadeherstel, en leefbaarheid en economisch perspectief", schrijft de NAM in een verklaring.

Onveiligheid

De actiegroep Groninger Bodem Beweging vindt dat het besluit niet ver genoeg gaat. "We hadden gehoopt op een echte grote stap", zegt bestuurslid Kleijers van de beweging. "Een plan van aanpak, waarin hij verder kijkt dan dit jaar. Waarmee hij burgers het idee geeft dat er naar hen wordt geluisterd."

"Er wordt gespeeld met ons gevoel van veiligheid", gaat Kleijers verder. "Maar het gaat niet om het gevoel van veiligheid, het gaat om de echte veiligheid. En die onveiligheid blijft."

Groningers zijn er niet gerust op

Ook actiegroep Schokkend Groningen is boos. "Groningers weer genaaid", schrijft de beweging op Twitter.

Veel te weinig

In de Tweede Kamer is ook kritiek op het besluit van minister Kamp. GroenLinks noemt kabinetsbesluit onacceptabel. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber had graag gezien dat Kamp verder ging. "De gaskraan wordt minimaal teruggedraaid. Dat is onvoldoende. De veiligheid voor Groningers moet voorop staan!"

Ook de PVV vindt het veel te weinig. "Kennelijk is geld belangrijker dan veiligheid", zegt Kamerlid Reinette Klever. De SP spreekt van een klap in het gezicht van de Groningers.

Het CDA vindt het een goede eerste stap. Maar er is op termijn wel meer nodig, vindt Kamerlid Agnes Mulder: "Het was onverstandig van Kamp om de productie in het zuiden van Groningen op te voeren."

Hoog tijd

Stientje van Veldhoven van D66 zegt dat ze juist blij is dat minister Kamp luistert naar de zorgen in Groningen. Het was volgens haar hoog tijd dat de gaswinning wordt teruggeschroefd en de schade wordt aangepakt.

Kamerlid Jan Vos van de PvdA is blij dat er iets gebeurt. Hij vindt dat de veiligheid van de bewoners van Groningen voorop moet staan. Maar er moet in nauw overleg met de Groningers worden gewerkt aan schadeherstel, veiligheidsmaatregelen en schadevergoedingen. Dat is volgens Vos de enige manier om het vertrouwen van de bewoners van Groningen te herstellen.

UMCG

In Nieuwsuur reageert de directeur van het Groningse ziekenhuis UMCG op het gasbesluit. Hij is bang dat het misgaat in de toekomst en luidt de noodklok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl