Scheuren in het gemeentehuis van Eemsmond na een aardbeving
NOS Nieuws

Kamp schroeft gaswinning Groningen verder terug

Het kabinet vermindert de gaswinning in Groningen extra. Minister Kamp heeft bekendgemaakt dat de productie volgend jaar wordt teruggeschroefd tot 39,3 miljard kubieke meter, dat is een vermindering met 7,3 procent. Het besluit is een aanpassing van de maatregelen van eerder dit jaar.

Het kabinet neemt een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over. Dat adviseerde de productie in het zuiden van de provincie terug te brengen tot het niveau van 2012. Het gaat dan om de winning in de buurt van Hoogezand-Sappemeer. Daar is het aantal aardbevingen toegenomen. Volgens het Staatstoezicht is rond Loppersum, waar de productie begin dit jaar fors naar beneden werd bijgesteld, het aantal bevingen juist verminderd.

Stad Groningen

Directe aanleiding voor de adviesaanvraag van Kamp aan het Staatstoezicht is een beving bij het dorp Ten Boer, in september. Die werd ook gevoeld in de stad Groningen.

De minister wil volgend jaar 3000 en in 2016 5000 woningen versterken. De huizen met de grootste risico’s en die in de omgeving van Loppersum komen als eerste aan bod. Het afgelopen jaar is al van 357 huizen de veiligheid vergroot. De nieuwe overheidsinstantie “Centrum Veilig Wonen” zal de verdere regie voeren bij de versterking.

Onrust

Kamp zei in een toelichting op zijn besluit dat door de gaswinning onrust heerst in Groningen. “Ik neem de zorgen van de inwoners onverminderd serieus en zal blijven doen wat nodig is om de veiligheid te vergroten.” De vermindering van de productie betekent volgens Kamp dat de staat volgend jaar 700 miljoen euro minder inkomsten krijgt.

De minister gaat morgen naar Groningen om de problemen te bespreken en een toelichting te geven op het besluit.

Kamp schroeft gaswinning verder terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl