NOS NieuwsAangepast

Bevriende oppositie wacht oplossing af

De 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP wachten een oplossing af voor de gesneuvelde zorgwet van minister Schippers van Volksgezondheid. "We zijn bijgepraat. Het was toch een vervelende verrassing", zei D66-leider Pechtold na afloop van een gesprek in het Torentje van premier Rutte. "Het kabinet is aan zet. We wachten af," aldus SGP-leider Van der Staaij.

De drie oppositiepartijen kwamen rond half elf aan bij het ministerie van Algemene Zaken. De twee coalitiepartijen VVD en PvdA hadden de hele avond apart al topoverleg gehad. In het Torentje was de VVD-top met premier Rutte, Schippers, VVD-fractievoorzitter Zijlstra en de partijvoorzitter van de VVD Henry Keizer bijeen. Op het ministerie van Sociale Zaken zaten de sociaal-democraten, onder wie PvdA-leider Samsom en vicepremier Asscher.

Aan de slag

Beide partijen proberen een oplossing te vinden voor het politieke probleem dat is ontstaan na het sneuvelen van de belangrijke wet van VVD-minister Schippers. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer is bereid om met minister Schippers te praten om tot een oplossing te komen, heeft PvdA-fractievoorzitter Barth al gezegd. Er moet een wellicht een nieuwe wet komen.

Eigen afweging

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei vanmiddag dat het duidelijk is dat er een probleem ligt. "We gaan nu kijken of het opgelost kan worden. Daar ga ik nu mee aan de slag."

Samsom benadrukte dat de Eerste Kamer zijn eigen afweging maakt. Drie PvdA-senatoren stemden vanmiddag onverwacht tegen de beperking van de vrije artsenkeuze door zorgverzekeraars. De PvdA-Kamerleden willen de invloed van zorgverzekeraars een halt toeroepen.

Een oplossing is er nog niet. We werken er verder aan.

Diederik Samsom, PvdA-leider

Het is een grote tegenvaller voor minister Schippers. Ze wil met de wet 1 miljard euro bezuinigen op de zorg en het terugdringen van de zorgkosten is een van haar grootste ambities. "Het is een teleurstelling", aldus de VVD-minister na de stemming. Ze wil niet zeggen of ze boos is. "Dat is zo'n zinloze emotie. "

De Tweede Kamer heeft een brief aan het kabinet gevraagd met een noodscenario over hoe het kabinet omgaat met het wegstemmen van de wet van minister Schippers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl