Dit soort tomaten belanden normaliter in soep of sap
NOS Nieuws

Lelijke groente wint terrein in supermarkt

Een wortel met een lelijke kronkel of twee 'benen', een kromme komkommer of een bleke appel. Het wordt steeds minder belangrijk hoe groente en fruit eruitziet. Bij de biologische supermarkten zijn deze afwijkende producten al een tijdje te vinden. Albert Heijn gaat deze 'buitenbeentjes', zoals het bedrijf ze noemt, nu ook goedkoper aanbieden.

De supermarkt is niet de eerste die met dit idee komt. Ook in het buitenland is een dergelijk initiatief succesvol. "Intermarché in Frankrijk verkoopt al langer groente en fruit dat er anders uitziet", zegt Anoesjka Aspeslagh van Albert Heijn. "Deze ontwikkelingen volgen we al een tijdje. Daarnaast vragen klanten er steeds vaker naar."

Albert Heijns grootste concurrent Jumbo is eind november begonnen met de verkoop van afwijkende groente en fruit in zijn Foodmarkt in Amsterdam, vanaf volgend jaar verkoopt de Foodmarkt in Breda dit ook. Er zijn volgens een woordvoerder geen plannen om de producten in reguliere supermarkten te verkopen.

Deze producten zijn niet minderwaardig.

Chantal Engelen, Kromkommer

Sinds 2013 zet Kromkommer, een initiatief tegen voedselverspilling, zich in voor het redden van 'gekke' en 'overgebleven' groente en fruit die anders verloren zou gaan. Chantal Engelen van Kromkommer zegt daarom blij te zijn met deze stap. "Het feit dat ze het aandurven is goed."

Ze benadrukt dat deze producten net zo waardevol zijn als groente en fruit die er gewoon uitziet. "Maar de term Buitenbeentjes suggereert dat dit niet zo is. Dat beeld proberen wij te bestrijden. Deze producten zijn niet minderwaardig."

Telers

Albert Heijn gaat het pakket met onder andere appels en winterpeen online aanbieden. In een aantal grote winkels komen ze in de schappen. "We werken met vaste telers en hanteren criteria waar de producten aan moeten voldoen. Het deel dat afwijkt is niet heel groot, daarom is er niet genoeg om het in al onze winkels te verkopen", zegt Aspeslagh.

Voor de telers pakt de verkoop van de kromme en misvormde groente gunstig uit, benadrukt ze. "Normaliter probeert de teler de afwijkende producten te verkopen aan de verwerkende industrie, die er sappen en soepen van maakt. Nu kunnen wij het ook bij hen afnemen en dat brengt meer op."

Misvormde aardappel en winterpenen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl