Een gewonde Pakistaanse jongen wordt verzorgd na de aanslag op de school AFP

Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) heeft de aanslag op een school in Peshawar opgeëist. Daarbij zijn zeker honderd mensen omgekomen, van wie tientallen kinderen. Waarom pleegden zij deze aanslag? En wat is het voor groepering?

"Dit is een ouderwetse oog-om-oog, tand-om-tand-reactie", zegt arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University. De Pakistanen zijn ook geen lieverdjes, zegt de arabist. "Door aanvallen met drones van de Pakistanen zijn eveneens vrouwen en kinderen omgekomen. Ik wil het niet goed praten, verre van dat, maar eigenlijk zeggen ze met deze aanval: 'Zo, dan maken jullie het ook eens mee.'"

Dit gaat natuurlijk puur om het schrikeffect.

Jan Jaap de Ruiter, Tilburg University

De strijd van de TTP richt zich vooral op de Pakistaanse regering en in mindere mate de Verenigde Staten. De terreurgroep coördineert de aanvallen van verschillende radicale groeperingen.

In het geval van de terreurdaad van vandaag, wordt de school gerund door het leger. Volgens De Ruiter hebben ze daarmee hét symbool van de ultieme vijand te pakken. "En dit gaat natuurlijk puur om het schrikeffect." 

Net als Islamitische Staat

De aanslag past in de lijn van andere jihadistische groeperingen die strijden voor de invoering van de sharia. Choqueren, om op die manier het doel te bereiken. De Ruiter: "Denk aan Islamitische Staat. In hun verklaringen roepen ze op om alle ongelovigen om te leggen en dan met name te focussen op de zwakkeren. Kinderen dus. Voor TTP zijn zij een dankbaar object om hun rancune op af te reageren."

Khan Said Sanja (links) is de opvolger van de inmiddels overleden Hakimullah Mehsud EPA

STER reclame