Op Curaçao wordt er in woonwijken dagelijks gespoten om de tijgermug te bestrijden
NOS Nieuws

RIVM waarschuwt voor chikungunya-virus

De tropische ziekte chikungunya grijpt om zich heen in het Caribisch gebied. Op Curaçao zouden inmiddels zo'n 20.000 mensen besmet zijn, schat de GGD; meer dan 10 procent van de bevolking. En dit aantal stijgt in rap tempo.

In Nederland waarschuwt het RIVM vakantiegangers voor het virus. "Je kunt er niet zo veel tegen doen, alleen zorgen dat je niet gestoken wordt. Smeer je daarom goed in met deet, gebruik bedekkende kleding en slaap onder een klamboe", adviseert Jaap van Dissel. Ook moeten mensen zorgen dat er geen stilstaand water in hun omgeving is. Muggen broeden daarin.

Chikungunya-patiënt: het is een drama

Gewrichtspijnen

Chikungunyakoorts wordt overgebracht door de mug die ook het dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar leidt wel tot hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.

De koorts bij de chikungunya-patiënten verdwijnt na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Een vaccin voor het virus is er niet.

Overlijden?

Volgens het RIVM is chikungunya geen gevaarlijke infectieziekte waar je aan doodgaat. "Er kunnen wel eens mensen overlijden die de ziekte hebben, maar die hebben dan vaak andere onderliggende medische condities die maken dat ze al heel kwetsbaar zijn", aldus Van Dissel.

Vorig jaar oktober dook chikungunya op in het Caribisch gebied. Op Sint-Maarten brak het virus begin dit jaar uit en in juni werd het eerste geval geconstateerd op Bonaire. Op Curaçao werd begin augustus een eerste patiënt geregistreerd.

RIVM: zorg dat je niet gestoken wordt
'Alles doet pijn en de eetlust is weg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl