
RIVM waarschuwt voor chikungunya-virus
De tropische ziekte chikungunya grijpt om zich heen in het Caribisch gebied. Op Curaçao zouden inmiddels zo'n 20.000 mensen besmet zijn, schat de GGD; meer dan 10 procent van de bevolking. En dit aantal stijgt in rap tempo.
In Nederland waarschuwt het RIVM vakantiegangers voor het virus. "Je kunt er niet zo veel tegen doen, alleen zorgen dat je niet gestoken wordt. Smeer je daarom goed in met deet, gebruik bedekkende kleding en slaap onder een klamboe", adviseert Jaap van Dissel. Ook moeten mensen zorgen dat er geen stilstaand water in hun omgeving is. Muggen broeden daarin.
Gewrichtspijnen
Chikungunyakoorts wordt overgebracht door de mug die ook het dengue-virus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar leidt wel tot hoge koorts, huiduitslag en zeer zware gewrichtspijnen.
De koorts bij de chikungunya-patiënten verdwijnt na 1 tot 2 weken, maar de gewrichtspijnen kunnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Een vaccin voor het virus is er niet.
Overlijden?
Volgens het RIVM is chikungunya geen gevaarlijke infectieziekte waar je aan doodgaat. "Er kunnen wel eens mensen overlijden die de ziekte hebben, maar die hebben dan vaak andere onderliggende medische condities die maken dat ze al heel kwetsbaar zijn", aldus Van Dissel.
Vorig jaar oktober dook chikungunya op in het Caribisch gebied. Op Sint-Maarten brak het virus begin dit jaar uit en in juni werd het eerste geval geconstateerd op Bonaire. Op Curaçao werd begin augustus een eerste patiënt geregistreerd.
- Finaleliveblog
UEFA-voorzitter snapt kritiek op klein finalestadion • Rotterdam is voorbereid op drukte
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rond de Conference League-finale tussen Feyenoord en AS Roma in Tirana, vanavond om 21.00 uur.
Kabinet erkent institutioneel racisme bij deel Belastingdienst
Onduidelijk is nog wat de precieze gevolgen zijn voor mensen die om onjuiste redenen op fraudelijsten werden gezet.
Kabinet blijft worstelen met asielopvang, hoop gevestigd op nieuwe 'dwangwet'
In een brief aan de Kamer staan een paar opties om gemeenten aan te sporen om meer te doen, maar het kabinet wacht vooral op een nieuwe wet.