Google Search
NOS Nieuws

Privacywaakhond dreigt Google met miljoenenboete

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigt Google met een dwangsom die kan oplopen tot 15 miljoen euro. Volgens het CBP zijn Google's privacyvoorwaarden in strijd met de wet.

Sinds 2012 verzamelt Google persoonsgegevens uit al zijn diensten, zoals Search, Gmail, Maps en YouTube, in één profiel. Door al die gegevens te combineren, is het bedrijf beter in staat om bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Ondubbelzinnige toestemming

Privacywaakhond CBP zegt dat Google deze gegevens combineert zonder gebruikers goed te informeren en zonder uitdrukkelijk om toestemming te vragen. Dat is tegen de Nederlandse en Europese wet. Ook privacytoezichthouders in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië ondernemen actie.

In februari gaat het CBP controleren of Google zijn beleid heeft veranderd. Het college verwacht dat gebruikers "ondubbelzinnige toestemming" wordt gevraagd voor het combineren van gegevens en dat het privacybeleid verder wordt verduidelijkt.

"Google, ga door met het maken van mooie, leuke, nieuwe handige, vrolijke producten", zei CBP-voorzitter Kohnstamm op NPO Radio 1. "Maar houd ons niet voor de gek door achter onze rug om onze persoonsgegevens tot geld te maken, zonder dat ons iets gevraagd is."

Google Nederland reageert teleurgesteld. "Vooral omdat we reeds een aantal aanpassingen hebben doorgevoerd in reactie op de door het CBP geuite zorgen", schrijft het bedrijf in een verklaring.

"We hebben recentelijk een voorstel voor verdere wijzigingen voorgelegd aan de groep van Europese privacytoezichthouders en we zien ernaar uit om deze op korte termijn met hen te bespreken."

Het CBP bevestigt dat voorstel te hebben ontvangen, maar "heeft nog niet vastgesteld of de voorgestelde maatregelen alle overtredingen beëindigen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl