ANP

“We vergroten liever onze dienstverlening, dan dat we investeren in stenen.” Volgens Henk van Essen van de korpsleiding van de Nationale Politie, is de geplande sluiting van 233 politiebureaus geen bezuiniging, zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem is er sprake van vooruitgang, omdat de dienstverlening wordt aangepast en de politie meer gebruik maakt van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt.

"Randvoorwaarde is dat we onze dienstverlening kunnen waarmaken"

Van Essen zegt dat de bereikbaarheid en de zichtbaarheid van de politie op straat worden vergroot. “Agenten kunnen meer gebruik maken van een smartphone, bijvoorbeeld om aangiftes op locatie te doen."

Politieagenten doen administratief werk nu vooral op het bureau, maar dat kan dus best minder. Ook hoeven dienstoverdrachten in de toekomst niet meer op een politiebureau plaats te vinden, maar kan dat volgens Van Essen "gewoon op straat".

Steunpunten

De beslissing voor het sluiten van politiebureaus is niet overhaast genomen. Volgens Van Essen wordt er nog eens tien jaar de tijd genomen om de plannen door te voeren. “Randvoorwaarde is ook dat we onze dienstverlening kunnen waarmaken.”

In de toekomst zullen er grotere en kleinere ‘steunpunten’ overblijven. De grotere zijn te vinden op het platteland en kleinere in de Randstad. “Denk daarbij aan een kantoorruimte waar enkele dagen per week mensen naartoe kunnen.” 

'Politiebureaus openhouden geen doel op zichzelf'

STER reclame