En het beste digitale kasboek is: Yunoo

Aangepast

Door economieredacteur Nik Wouters

Het gratis digitale huishoudboekje van Yunoo is volgens de Consumentenbond het beste op gebied van gebruiksmogelijkheden. De bond liet dertig proefpersonen maandelijks in acht digitale huishoudboekjes hun uitgaven bijhouden.

Het digitale huishoudboekje van de ING Bank, Tim, biedt volgens de Consumentenbond als betaalde dienst de beste gebruiksmogelijkheden. Op gebruikersgemak scoort Tim het hoogst.

Er zijn steeds meer sites en softwareprogramma's op de markt die consumenten hun uitgaven digitaal bij laten houden. In de meeste gevallen zijn gegevens van de bank te importeren in het programma. Op die manier proberen mensen overzicht in hun uitgaven te krijgen.

Volgens de Consumentenbond gebruikt 2 procent van de Nederlanders een digitaal huishoudboekje. Eenderde van de Nederlanders is geïnteresseerd om online de financiën bij te houden.

Veilig

Ondanks dat er bij de meeste digitale huishoudboekjes op internet financiële gegevens worden gedeeld, zijn de sites over het algemeen veilig, stelt de Consumentenbond. Er zijn uitzonderingen. Bij Online Kasboek waren begin oktober door een lek bestanden toegankelijk waarin meer dan een miljoen transacties stonden opgeslagen. Nadat het lek bekend werd, loste de site het probleem binnen een uur op. Online Kasboek wordt door de Consumentenbond als slechtste beoordeeld.

Vergelijken

Bij de meeste digitale huishoudboekjes kunnen uitgaven vergeleken worden. Zo kunnen bijvoorbeeld gezinnen met kinderen zien of ze meer of minder geld uitgeven aan eten buiten de deur dan andere gezinnen gemiddeld doen. Op basis daarvan kunnen huishoudens snijden in hun uitgaven.

De hoogvlieger in de Consumentenbond-test, Yunoo, kreeg gisteravond nog de prijs voor 'website van het jaar'. De site zit naar eigen zeggen inmiddels "ver boven de 100.000" qua gebruikers. De dienst van ING Bank, Tim, heeft 120.000 klanten. Die dienst kost 9 euro per jaar en is alleen toegankelijk voor klanten van de bank.

STER Reclame