Betoger in Californië voor inperking van het wapenbezit EPA

Voor het eerst in twee decennia is een meerderheid van de Amerikanen voor het bezit van wapens, blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. 

De meeste Amerikanen (52 procent) vinden nu dat zij zichzelf met vuurwapens mogen beschermen en dat de overheid het wapenbezit niet aan banden mag leggen. In 2000 was nog maar 29 procent van de Amerikanen voor het vrije wapenbezit. 

Volgens Jocelyn Kiley van Pew was het de afgelopen jaren al duidelijker geworden dat steeds meer Amerikanen voor het wapenbezit zijn, zei ze tegen The New York Times. De steun voor vrij wapenbezit werd volgens Kiley zelfs wat versterkt na de dodelijke schietpartij op een school in Newtown, twee jaar geleden. Toen kwamen twintig mensen om het leven.

Zwarte Amerikanen

Opvallend aan het onderzoek is dat een groeiend aantal zwarte Amerikanen denkt dat het bezit van een wapen eerder bijdraagt aan de veiligheid dan dat het gevaar oplevert. De meeste zwarte Amerikanen zijn tegelijkertijd ook voor het beperken van het wapenbezit. Nog altijd zijn blanke Amerikanen meer voor het wapenbezit dan zwarte. 

STER reclame