Winkelen op zondag steeds populairder

time icon
1/3 In Alkmaar zijn de winkels nu ook iedere zondag open Bart Kamphuis/NOS
2/3 Volgens de Stichting Promotie Alkmaar is daar duidelijk behoefte aan Bart Kamphuis/NOS

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 'Zondag wordt steeds gewoner in het winkelpatroon'

De zondag wordt in Nederland steeds meer een gewone winkeldag. Terwijl doordeweeks en op zaterdag het aantal bezoekers van winkelgebieden terugloopt, stijgt dat aantal op zondag, blijkt uit onderzoek van bureau CityTraffic.

Sinds mei 2013 mogen gemeenten zelf bepalen of winkels op zondag open mogen. Tot vorig jaar was er een maximum van twaalf koopzondagen per jaar en mochten alleen gemeenten met een toeristisch karakter toestemming geven voor meer koopzondagen.

Alkmaar 

Sinds die bepaling is afgeschaft, is het ook in een aantal middelgrote steden elke zondag koopzondag, zoals in Alkmaar. "We zien een stijging van het aantal bezoekers op zondag", zegt Lieke Danenberg van Stichting Promotie Alkmaar. "We voldoen duidelijk aan een behoefte bij de consument, dus we gaan ermee door."

Volgens CityTraffic moeten ook kleinere gemeenten nadenken over het invoeren van koopzondagen: "Een stijging in bezoekersaantallen op zondag in een periode waarin winkelstraten juist aan het leeglopen zijn, is een trend die laat zien hoe sterk de vraag naar winkelmogelijkheden op zondag is. Dit zijn ontwikkelingen waar ook de kleinere gemeenten naar ons idee de ogen beter niet voor kunnen sluiten."

Drachten

In Drachten in Friesland staat het gemeentebestuur geen enkele koopzondag toe, terwijl een deel van de winkeliers dat wel wil. Een van die winkeliers is Cisca Bijma. Ze heeft een kappers- en schoonheidsartikelenzaak. "We willen graag ook op zondagen openen, maar dat ligt toch gevoelig hier in deze van oudsher gereformeerde gemeente. Gemeenten in de buurt hebben wel koopzondagen en dan zien we toch dat klanten dan maar daarheen gaan."

In Drachten is het op zondag stil in de winkelstraten Bart Kamphuis/NOS

Ook veel bewoners lijken een koopzondag wel te zien zitten. De Facebookpagina 'Ik wil een koopzondag in Drachten' heeft ruim 5500 likes.

Detailhandel Nederland is op zich tevreden met de manier waarop de zondagopenstelling nu geregeld is. "Het is nu aan de gemeenten en die kunnen lokaal goed bepalen of er behoefte is aan koopzondagen", zegt een woordvoerder. "Maar beslissingen hierover moeten wel altijd gebeuren in samenspraak met de plaatselijke winkeliers."

STER Reclame