Anwar El Ghazi zorgde voor de 3-1

Ajax eenvoudig langs FC Utrecht

Ajax heeft thuis een 3-1 zege geboekt op FC Utrecht, dat de afgelopen vier seizoenen als enige eredivisionist een positieve balans had in de duels met de Amsterdammers (15 om 6 punten) en ook nu goed tegenstand bood.

Utrecht hield in het eerste kwartier stand en was, vooral via Kristoffer Peterson, dreigend bij counters. Vervolgens sloeg Ajax echter toe. Uit een afgeslagen hoekschop van Lasse Schöne belandde de bal voor de voeten van Thulani Serero, wiens afstandsschot via het been van Christian Kum en de onderkant van de lat doel trof.

Doelman Robbin Ruiter voorkwam de 2-0 bij een vrije trap van Ricardo van Rhijn, maar luttele minuten later vergrootte Davy Klaassen na een combinatie met Arkadiusz Milik wel de voorsprong van Ajax.

Rubin brengt spanning terug

Het duel leek gespeeld, maar nadat Ruiter meer onheil had voorkomen bij inzetten van Niklas Moisander en Ricardo Kishna, bracht Rubio Rubin de spanning terug. De Amerikaan schoot raak na een steekpassje van Edouard Duplan.

Utrecht rook zijn kans, kreeg via Ramon Leeuwin voor rust al een aardige kans op de gelijkmaker en was daar in de beginfase van de tweede helft nog dichterbij. Jasper Cillessen verkeek zich op een dwarrelbal van Kum, maar de paal redde de doelman van Ajax.

Ajax-trainer Frank de Boer greep halverwege de tweede helft in en bracht Anwar El Ghazi en Jaïro Riedewald in de ploeg voor Lucas Andersen en Kishna. Dat wierp snel zijn vruchten af, want bij een van zijn eerste balcontacten scoorde El Ghazi met een bekeken schot.

In de slotfase kreeg Richairo Zivkovic zijn eerste speelminuten in de eredivisie bij Ajax en was bij Utrecht invaller Timo Letschert nog dicht bij een eretreffer.