De Turkse politie heeft vanochtend vroeg meer dan twintig journalisten opgepakt. Zij werken voor media die gelieerd zijn aan de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Ook een voormalige politiechef is opgepakt. 

Agenten van een anti-terreureenheid deden onder meer een inval bij de grootste krant van Turkije, Zaman, in Istanbul. Ze werden opgewacht door journalisten en sympathisanten die spandoeken omhoog hielden met de tekst: "De vrije pers kan niet monddood worden gemaakt." Het lukte de agenten niet om de hoofdredacteur en bepaalde journalisten op te pakken.

Een redacteur van de Engelstalige editie zegt dat de arrestanten ervan worden verdacht dat ze lid zijn van een organisatie die een staatsgreep wil plegen. Ook zijn het hoofd van het televisiekanaal Samanyolu en een aantal van zijn medewerkers aangehouden. 

Reactie op complot

De arrestaties passen bij het antwoord van de regering-Erdogan op de anti-corruptie-operatie van politie en justitie op 17 december vorig jaar. Toen werden tientallen zakenmensen, ambtenaren en familieleden uit de omgeving van Erdogan opgepakt. Fethullah Gülen, die in de VS woont, zou de drijvende kracht achter deze operatie zijn geweest.

De Turkse regering heeft sindsdien alle aantijgingen van corruptie tegengesproken. Volgens president Erdogan zijn ze onderdeel van een complot tegen de staat. Veel politiemensen, aanklagers en rechters die bij de anti-corruptie-operatie betrokken waren, werden het afgelopen jaar opgepakt of overgeplaatst.

Vrijdag zei Erdogan nog in een speech dat hij het 'netwerk van verraad' in Turkije zal aanpakken. 

Klokkenluider

De nieuwe arrestatiereeks werd al verwacht. Donderdag voorspelde een beroemde, maar mysterieuze klokkenluider op Twitter nieuwe arrestaties. Hij voorspelde de aanhouding van 400 mensen, onder wie 147 journalisten.

'Hoofd van televisiezender en scenarioschrijvers opgepakt'

De voorspellingen van @FuatAvniEng zijn bij eerdere politie-operaties uitgekomen. Mogelijk wordt het account beheerd door iemand binnen de Turkse regering.

STER reclame