Niënhaus tijdens een eucharistieviering in 1999
NOS Nieuws

'Kardinaal Simonis wist al van misbruik hulpbisschop'

Kardinaal Simonis wist al in 2000 van het misbruik door zijn voormalig hulpbisschop Jan Niënhaus. Hij kreeg een brief van een slachtoffer, schrijft journalist Ton Crijnen in een biografie van de kardinaal die deze week is verschenen.

In de brief schreef de man dat Niënhaus zich had bezondigd aan "erotische stoeipartijen", schrijft dagblad Trouw. Simonis besloot Niënhaus niet met de beschuldigingen te confronteren, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. Twee maanden later overleed de hulpbisschop.

In april van dit jaar werd bekend dat Niënhaus jonge jongens heeft misbruikt in de jaren zestig. De kerk had in 2012 vier klachten tegen de hulpbisschop gegrond verklaard. Dat oordeel werd toen niet openbaar gemaakt, omdat het vertrouwelijk was.

"Nicht gewusst"

In 2010 zei Simonis nog dat de kerk tientallen jaren niet op de hoogte was van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. "Wir haben es nicht gewusst", zei hij in het tv-programma Pauw en Witteman. Die uitspraak leidde tot veel ophef.

Een jaar later werd bekend dat Simonis in 1991 een priester aan een nieuwe parochie in Amersfoort had geholpen, terwijl hij wist dat de man een jaar eerder was veroordeeld wegens seksueel misbruik van drie jongens.

Simonis vond dat hij zorgvuldig had gehandeld, omdat de priester was onderzocht. Er zou geen kans op herhaling zijn. Toch ging de man opnieuw in de fout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl