NOS Nieuws

Kerstmarkt is miljoenenbusiness

Aantal kerstmarkten verviervoudigd

Steeds meer steden krijgen een kerstmarkt. Likkebaardend kijkend naar successen als Maastricht, Valkenburg en Dordrecht - waar miljoenen euro's met het evenement worden verdiend - hopen andere steden een graantje mee te pikken. Nieuw op de lijst dit jaar zijn onder meer een kerstmarkt op de Amsterdamse Zuidas en in Den Haag aan de Hofvijver.

Volgens de website kerstevenementen.nl telde ons land in 2011 bijna veertig kerstmarkten. Dit jaar zijn dat er 250.

"Zuid-Limburg is het sterkst vertegenwoordigd, maar ook Zuid-Holland doet goed mee”, zegt Sarel Tempelman van VVV Nederland. Het fenomeen is volgens hem over komen waaien van onze oosterburen.

"In de afgelopen jaren is het aantal kerstmarkten en andere kerstgerelateerde evenementen enorm gegroeid. Inmiddels zijn de kerstmarkten helemaal onderdeel geworden van de winterbeleving van de Nederlandse steden en dorpen."

Lichtjesroutes

Zuid-Limburg spant met kerstmarkten de kroon. Honderdduizenden Nederlanders - maar ook Belgen, Duitsers, Engelsen en Fransen - trekken deze weken naar het zuiden om zich te vergapen aan kerstprullaria, ijsbaantjes, lichtjesroutes, levende kerststallen, koren en andere culturele activiteiten.

"Vroeger kon je hier in november en december een kanon afschieten, maar nu is het extreem druk", zegt Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg. "December is nu belangrijker geworden dan de zomermaanden."

Uit onderzoek is gebleken dat de 1,8 miljoen toeristen die deze maand Zuid-Limburg aandoen, de regionale economie zo'n 100 miljoen euro opleveren: van hotelovernachtingen en parkeergeld tot bestedingen op de kerstmarkten.

Kerst in de grotten van Valkenburg.
Kerstmarkt in Dordrecht

Ook Dordrecht heeft de laatste jaren veel succes met de driedaagse kerstmarkt, vertelt Gerben Baaij van Dordrecht Marketing. "Op de markt zelf wordt 4,5 miljoen euro uitgegeven, bij horeca en winkels in de binnenstad nog eens 5,5 miljoen, dus in totaal tien miljoen euro."

Dat is een aanzienlijke spin-off voor de lokale economie. Eventuele inkomsten door de extra publiciteit zijn niet meegerekend.

Afgelast

De kerstmarkt in Dordrecht duurt dit jaar overigens maar twee dagen. Vanwege de storm, gisteren, werd de eerste dag afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl