Adriaan Straathof in een uitzending van KRO Brandpunt KRO

De Nederlandse varkenshouder Adriaan Straathof, die een van de grootste varkensbedrijven in Europa runt, heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen. Straathof mag van de deelstaat Saksen-Anhalt geen varkens meer houden en moet zijn bedrijven daarom sluiten of verkopen.

Straathof ligt in Duitsland onder vuur vanwege de slechte omstandigheden in zijn megastallen. Het blad Stern publiceerde deze week foto's van bloedende en dode biggen in de stallen. De foto's waren in maart gemaakt bij een inval.

Rechercheurs meldden toen verder dat dieren onnodig pijn hebben, niet goed worden verzorgd en in te kleine hokken bivakkeren.

1.500.000 biggen

Straathof houdt honderdduizenden varkens op bedrijven in Nederland, Duitsland en Hongarije. Zijn concern produceert anderhalf miljoen biggen per jaar. De meeste vestigingen heeft Straathof in de voormalige DDR. 

In Nederland lag Straathof eerder overhoop met de gemeente Buren, die vond dat hij in varkensflat 'De Knorhof' te veel dieren hield. Verder overtrad hij volgens de gemeente de milieuvergunning en rekte hij procedures.

In beroep

De varkenshouder weigert zijn stallen te sluiten en is in beroep gegaan. Tot de zaak dient, mag het bedrijf gewoon doorgaan.

STER reclame