Premier Rutte: dit kabinet gaat door ANP

Premier Rutte zegt dat het kabinet blijft zitten, ook als VVD en PvdA het slecht doen bij de  Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015. "Dit kabinet gaat door." Volgens Rutte leiden slechte verkiezingen niet tot de val van het kabinet, maar "is het goed als deze coalitie ook in de Eerste Kamer een stabiele verhouding heeft."

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen heeft de uitspraak van Rutte te maken met het gunstiger economisch tij waardoor VVD en PvdA van hun beleid kunnen gaan profiteren. "En Rutte laat met deze uitspraak zien dat hij in maart vol de campagne in gaat met het verhaal dat zijn kabinet nu zo stabiel mogelijk door moet."

Rutte: dit kabinet gaat door
'Rutte rekent erop dat geen van de partijen in het midden het aandurft om het kabinet naar huis te sturen'

Geen politiek alternatief

Fresen zegt dat hij deze geluiden zowel bij de VVD-top als de PvdA-top hoort. "De redenering is dat er eigenlijk geen politiek alternatief is. En Rutte rekent erop dat geen van de partijen in het midden, ook het CDA niet, het aandurft om het kabinet naar huis te sturen. Zeker niet nu de economie weer opkrabbelt."

"De grote spelbreker kan natuurlijk zijn dat de PvdA zo vreselijk door het ijs zakt dat daar crisis uitbreekt en die partij ermee wil stoppen." Maar volgens Fresen gaat men er bij de VVD van uit dat de PvdA daar niks bij te winnen heeft en het dus zo ver niet zal komen. 

De Provinciale Statenverkiezingen bepalen ook de verhoudingen in de Eerste Kamer, omdat de Statenleden in mei op Eerste Kamerleden stemmen. Nu moet het kabinet al regelmatig op zoek naar steun van oppositiepartijen. Minder zetels voor VVD en PvdA zou de situatie ingewikkelder kunnen maken.

STER reclame