NOS Nieuws

Nederland krijgt order JSF-onderhoud

Het F-35 Joint Program Office in de Verenigde Staten (JPO) kiest Nederland als een van de onderhoudslanden van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Dat hebben de ministers Hennis van Defensie en Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt. Het JPO is het bureau waarin fabrikant Lockheed Martin en alle deelnemende landen zijn verenigd die meebetalen aan de JSF.

In Nederland zullen de JSF-motoren gerepareerd gaan worden van alle Europese landen die het toestel hebben aangeschaft. Ook Noorwegen en Turkije krijgen een deel van de onderhoudsopdracht. Minister Hennis: "We hebben ook goed nieuws vanavond. We houden hoogwaardige kennis over de motoren binnen handbereik."

Minister Kamp is gelukkig met de opdracht voor de Nederlandse defensie-industrie omdat het "de innovatiekracht van de Nederlandse economie versterkt en goed is voor de werkgelegenheid, met name in Zuidwest-Brabant".

Gebiedsontwikkeling

De gedeputeerde Economische zaken en Bestuur van de provincie Noord-Brabant Pauli ziet voordelen voor de gebiedsontwikkeling rond vliegbasis Woensdrecht Aviolanda: "Met het motorenonderhoud als basis ontstaan er mogelijkheden om verbindingen met sectoren als 'high tech', 'maintenance' en logistiek te leggen en zo de economische structuur van Brabant te verstevigen."

Eind 2019 moet de onderhoudsplaats klaar zijn. Turkije begint in 2018 met het daadwerkelijk uitvoeren van het motorenonderhoud, Nederland verwacht twee tot drie jaar later de eerste reparaties. Het is niet bekend welke bedragen met deze opdracht zijn gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl