'Minister Hennis heeft wat uit te leggen'

"Minister Hennis had informatie over de JSF waarmee ze de Kamer gerust had kunnen stellen, maar ze heeft het niet gedaan", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Terwijl de JSF-discussie toch al heel lang over de kosten gaat. In die zin heeft ze de Kamer dus wel wat uit te leggen."

Vandaag werd bekend dat minister Hennis van Defensie een gesprek met haar toenmalige Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel heeft gehad, waarin hij haar zou hebben gerustgesteld dat de kosten van het JSF-project 'niet uit de hand zouden gaan lopen'. Hier heeft ze de Kamer nooit over geïnformeerd.

Het was alleen maar in haar voordeel geweest als ze het had verteld.

Politiek verslaggever Ron Fresen over minister Hennis

"Waarom ze dit niet aan de Tweede Kamer heeft verteld, weten we niet", zegt Fresen. "Het was alleen maar in haar voordeel geweest als ze het wel had verteld. Het kan zijn dat de Amerikanen erop aangedrongen hebben de informatie niet openbaar te maken."

Fresen zegt dat de minister de Kamer niet onjuist heeft ingelicht. "Strikt genomen heeft ze geen onwaarheid gesproken, want op papier heeft ze geen garanties van de Amerikanen gekregen. Maar de Kamer zegt dat Hennis iets wist dat de Kamer graag had willen weten."

Geen afspraak

In een reactie laat minister Hennis weten dat ze voet bij stuk houdt. "De minister zegt dat ze niet beschikt over andere informatie dan tegen de Kamer is gemeld. Ook ontkent ze dat er een afspraak is gemaakt over de prijs van de JSF."

Vanavond debatteert Hennis met de Tweede Kamer over de JSF. "Of de Kamer haar reactie accepteert, zullen we vanavond zien", zegt Fresen.

STER reclame