Minister van Defensie Hagel zou Hennis persoonlijk hebben gerustgesteld over de prijs van de JSF
NOS Nieuws

Hennis in problemen om JSF

Minister Hennis van Defensie is in de problemen gekomen door een gesprek met haar Amerikaanse collega over de JSF. Hennis zou in dit gesprek een afspraak met de Amerikaanse regering hebben gemaakt over de prijs van het toestel, melden bronnen aan de NOS.

Hennis sprak maanden geleden met de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel over de kostenraming van Nederland voor de aanschaf van de JSF. Die is bij benadering 4,5 miljard euro voor 37 toestellen.

Hagel zou haar persoonlijk hebben gerustgesteld dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken dat de aanschaf meer gaat kosten. Volgens bronnen heeft Hennis dit opgevat als een garantie.

Hennis ontkende

'Minister Hennis heeft wat uit te leggen'

Toen D66-Kamerlid Hachchi Hennis hier op 13 november naar vroeg, ontkende de minister dat zij een garantieafspraak had. Ze vertelde ook niets over het verloop van haar gesprek met Hagel over de kostenraming.

Hennis ontmoette haar toenmalige Amerikaanse collega Chuck Hagel op 7 oktober in Washington

SP-Kamerlid Van Dijk: "Juist in dit gevoelige dossier willen we weten hoe het zit. Als de minister de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd, dan heeft ze een groot probleem." De SP wijst erop dat de JSF de afgelopen jaren juist alleen maar duurder is geworden door vertragingen en technische problemen.

"Als de minister informatie heeft en de Kamer vraagt ernaar, dan moet ze de Kamer antwoorden", zegt CDA-Kamerlid Knops. "Dit is heel relevante informatie, namelijk of het budget toereikend is voor het aantal toestellen." De Rekenkamer heeft pas becijferd dat 37 toestellen het minimum is voor de taken die Defensie moet uitvoeren.

Ieder snippertje

De vraag wat de JSF, de vervanger van de F-16, gaat kosten, houdt politiek Den Haag al tien jaar bezig. De Tweede Kamer wil ieder snippertje informatie graag hebben en lijkt dat in dit geval niet gekregen te hebben.

Van een afspraak over de prijs is pertinent geen sprake.

Ministerie van Defensie

Het ministerie van Defensie laat in een verklaring weten: "De minister beschikt niet over andere informatie, over prijzen of anderszins dan die de Kamer is gemeld naar aanleiding van het kabinetsbesluit van september 2013 over de F-35. Van een afspraak over de prijs is pertinent geen sprake."

Het is de vraag hoe de Kamerleden hier vanavond over zullen oordelen in het debat over de JSF en of zij vinden dat de minister hen volledig en voldoende heeft geïnformeerd. Is dat niet het geval, dan is de politieke toekomst van minister Hennis onzeker geworden.

Hennis zegt dat zij geen prijsafspraak heeft gemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl