NOS Nieuws

'Mijn zoons leven doet ertoe. Daarom ben ik nu zijn stem'

 • AFP
  Moeders protesteren tegen politiegeweld in Washington DC. In het midden Wanda Johnson.
 • Annemieke Ruggenberg / NOS
  Wanda Johnson verloor in 2009 haar zoon Oscar Grant door politiegeweld
 • AFP
  De moeders hielden hun bijeenkomst voor het Amerikaanse ministerie van Justitie
 • AFP
  Valerie Bell aan het woord. Haar zoon Sean werd door agenten neergeschoten op zijn trouwdag.

Moeders van zonen die door agenten zijn omgebracht, hebben gisteravond in Washington D.C. geprotesteerd tegen politiegeweld.

"We zijn als gelijken geboren, maar we worden niet zo behandeld", zegt Wanda Johnson uit Californië tijdens de bijeenkomst bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Haar zoon Oscar Grant werd in 2009 door een agent in zijn rug geschoten. Hij overleed de dag erna.

De film Fruitvale Station die vorig jaar uitkwam is gebaseerd op de laatste dagen voor zijn dood. "Mijn zoons leven doet ertoe. Daarom ben ik nu zijn stem", zegt Wanda.

Na Johnson spreekt Valerie Bell. Haar zoon Sean Bell overleed in 2006 op zijn trouwdag. "Vijftig keer schoten de agenten op hem. Dat doe je toch niet eens bij een dier?", zegt ze met haperende stem. "Hij was ongewapend!"

Ook de moeders van de overleden Alan Blueford, Dale Graham, Clinton Allen en Ramarley Graham komen aan het woord. Geëmotioneerd vertellen ze over de laatste uren van hun zoons. Allemaal zwarte jonge mannen die ongewapend waren toen ze door blanke agenten werden doodgeschoten.

We worden als gelijken geboren, maar we worden niet zo behandeld.

Wanda Johnson, moeder van Oscar Grant

Wanda Johnson besluit haar toespraak door te pleiten voor het gebruik van bodycamera’s. Ook wil ze dat er een politietraining komt die gericht is op het bijstellen van het negatieve beeld dat agenten van Afro-Amerikaanse mannen hebben.

Het protest van de moeders volgt op vele landelijke protesten na uitspraken van onderzoeksjury’s in New York en Ferguson. Die besloten om blanke agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van Eric Garner en Michael Brown niet te vervolgen. Een paar protesterende moeders blijven tot zaterdag in Washington om mee te doen met een nationale protestmars, georganiseerd door dominee en burgerrechtenactivist Al Sharpton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl