Oud-vice-president Cheney
NOS Nieuws

Cheney is woest over CIA-rapport

De Amerikaanse oud-vice-president Dick Cheney heeft ongewoon hard gereageerd op een rapport over CIA-marteling. "Het staat vol nonsens", zei hij tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Cheney staat erom bekend dat hij onomwonden voorstander is van een harde lijn tegen vijanden van de VS. Ook het nieuwste rapport, waarin een Amerikaanse senaatscommissie concludeert dat de harde verhoormethoden verder gingen dan gemeld en weinig opleverden, brengt daar geen verandering in.

"Zo konden we de klootzakken vangen die 3000 van ons vermoordden op 9/11", zei de strijdbare Cheney.

"Ik denk dat we deden wat moest gebeuren. Het was volledig gerechtvaardigd. Ik zou het onmiddellijk weer zo doen."

Volgens Cheney werd het Witte Huis volledig ingelicht door de CIA. Ook zegt hij dat de verhoormethoden wel degelijk nut hebben gehad. "Dit heeft ons land tegen nieuwe aanvallen beschermd."

Partijpolitiek

Ook voormalige CIA-baas Michael Hayden, die in het rapport expliciet de zwarte piet krijgt toegespeeld, herkent zich niet in het rapport. "Ik heb niet gelogen en heb het Congres niet misleid."

Hayden stelt dat de Democraten in het Congres een partijpolitiek spelletje spelen. "Dit leest meer als een verhandeling van een aanklager dan als een historisch document."

Vervolging

De Mensenrechtencommissaris van de VN wil dat de opdrachtgevers voor de martelpraktijken worden vervolgd. "We moeten het over de verantwoordelijkheid hebben. Het gaat niet alleen om de mensen die martelden, maar ook om de mensen die ertoe opdracht gaven en het beleid maakten", aldus een woordvoerder.

De aanslagen van 9/11 zijn volgens hem geen excuus. "Martelen is totaal verboden, altijd, in alle omstandigheden. Het mag niet in oorlog, niet in vrede, niet tijdens noodsituaties, niet tijdens binnenlandse onrust, nooit. Dus moeten de mensen die het doen voor de rechter komen."

Ik zou het onmiddellijk weer zo doen.

Dick Cheney

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl