Koole: plaats op lijst niet respectvol

Oud-partijvoorzitter Ruud Koole van de PvdA is woest over de lage, onverkiesbare twaalfde plaats die het partijbestuur hem wilde geven op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen.

De prominente PvdA'er noemt dat in een interview met de NOS "niet respectvol". Bij de vorige verkiezingen stond Koole, die de PvdA als voorzitter twee keer door moeilijke perioden loodste, nog op de achtste plaats.

Formeel heb ik te horen gekregen dat ik in Zuid-Holland woon en dat er te veel kandidaten uit die provincie zijn. Maar dat is volstrekt ongeloofwaardig.

Ruud Koole

De reden voor zijn lage plek op de lijst is volgens Koole dat hij kritisch is over de koers van de partij. 

"Formeel heb ik te horen gekregen dat het erom gaat dat ik in Zuid-Holland woon en dat er te veel kandidaten uit die provincie zijn. Maar dat is volstrekt ongeloofwaardig. De enige reden die ik kan verzinnen is dat ik soms kritiek heb op de koers van de partij. En dat is ook zo, ik vind dat de partij scherper moet zijn, zichtbaarder. Ik heb weleens gezegd dat de fractie de randen van het regeerakkoord wat vaker moet zoeken."

'Het enige argument is dat ik ergens woon'

Hans Spekman

Daarbij komt volgens Koole dat de huidige partijvoorzitter, Hans Spekman, vindt dat Koole hem voor de voeten loopt met zijn kritiek. "Dat heeft hij me zelf wel eens gezegd."

Koole heeft afgezien van de hem aangeboden twaalfde plaats op de lijst. Hij heeft zich op de zogenoemde 'alfabetische lijst' laten zetten. Het partijcongres, dat in januari wordt gehouden, kan mensen die daar op staan alsnog hoger op de echte lijst zetten. Koole hoopt dat dit gaat gebeuren. 

Niet alleen Koole heeft moeite met de lage plek die hem was toebedeeld; dat geldt ook voor Guusje ter Horst, oud-minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen. Zij kreeg de tiende plaats en heeft om die reden van een plaats afgezien.

Partijvoorzitter Spekman wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van Koole. Wel laat hij weten dat hij zijn boosheid en teleurstelling begrijpt. Hij wijst erop dat het partijcongres heeft besloten dat de kandidaten uit alle regio's van het land moeten komen; critici vonden de vorige lijst nogal Randstedelijk. Volgens Spekman geldt de twaalfde plaats wel degelijk als verkiesbaar.

Zwaargewicht

Politicoloog Ruud Koole, verbonden aan de Universiteit Leiden, geldt als een zwaargewicht binnen de PvdA. Hij werd in 2001 tot voorzitter gekozen. Een jaar later, kort na de moord op Pim Fortuyn, leed de PvdA de grootste nederlaag uit haar geschiedenis bij Tweede Kamerverkiezingen. Samen met Wouter Bos hielp Koole de PvdA toen weer op de been. 

In 2006 keerde hij terug naar de universiteit, maar een jaar later deed de partij wederom een beroep op hem. Hij werd toen interim-voorzitter nadat het toen zittende partijbestuur was teruggetreden na de verkiezingsnederlaag van dat jaar. 

Koole bleef aan tot er een nieuw partijbestuur was onder leiding van Lilianne Ploumen. Vier jaar geleden werd Koole lid van de Eerste Kamer.   

STER reclame