De zeer vervuilde kustlijn van Mumbai in India
NOS Nieuws

5.000.000.000.000 stukken plastic in de wereldzeeën

Er drijven vijf biljoen plasticdelen in de wereldzeeën, met een totaal volume van 269.000 ton. Dat blijkt uit onderzoek van het Fives Gyres Instituut in Los Angeles. Het is voor het eerst dat precies is onderzocht hoeveel plastic er ronddrijft. De aanwezigheid van grote hoeveelheden plastic is al lange tijd bekend.

Het onderzoeksteam bekeek data uit 24 kleinere onderzoeken. Ze onderzochten ruim 1500 monsters om te bepalen hoeveel deeltjes in de zeeën ronddrijven. Met de monsters kon ook worden bepaald waar zich grotere en kleinere stukken bevinden. Langs de kusten drijven de meeste grote stukken, zoals flesjes en visnetten.

De meeste kleine deeltjes drijven in de vijf grote kolken in de oceaan. Deze kolken zijn stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee. In water nabij de Noordpool zijn de kleinste plasticdeeltjes gevonden.

De Nederlandse student Boyan Slat van de TU Delft werd de laatste jaren bekend door zijn plan om de 'plastic soep' op te ruimen. Slat bedacht een installatie die plastic zuivert uit water. Hij wist met een fondswervingsactie de benodigde 2 miljoen euro in te zamelen. De installatie moet nog worden gemaakt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl