NOS Nieuws

Airbus staakt mogelijk productie van A380

  • EPA
    De A380 maakte in april 2005 de eerste vlucht
  • medau / Flickr / Creative Commons by
    De Airbus A380 is met een spanwijdte van bijna 80 meter het grootste passagiersvliegtuig
  • Flickr Justin griffiths CC BY-NC-ND 2.0
    Singapore Airlines nam het toestel in 2007 als eerste in gebruik
  • Marc Schieferdecker / Flickr / Creative Commons by-nc
    Emirates is verreweg de grootste afnemer van de reusachtige toestellen
  • daarkfire / Flickr / Creative Commons by-nc-sa
    De maatschappij uit Dubai heeft maar liefst 55 A380's in dienst en nog 85 bestellingen gedaan
  • EPA
    Nu er weinig nieuwe klanten zijn, dreigt het einde voor de superjumbo

Vliegtuigbouwer Airbus zegt dat het zich heeft verkeken op de markt voor de superjumbo A380. Volgens financieel topman Harald Wilhelm moet het concern kiezen: stoppen met de productie van het vliegtuig, of op zoek gaan naar een nieuwe, zuinigere motor.

Het lukte Airbus dit jaar niet een koper te vinden voor de A380. Het doorgaan van een order van een leasemaatschappij voor twintig vliegtuigen is onzeker en het Japanse Skymark Airlines annuleerde een bestelling van zes toestellen.

Twintig miljard euro

Het kostte ruim 20 miljard euro om de A380 te ontwikkelen. Het toestel is zeven jaar in productie. Naar verluidt speelt Airbus quitte op het toestel in de jaren 2015 tot en met 2017. Voor 2018 en daarna is dat onzeker. De A380 dreigt een kostbare flop te worden voor het concern.

Luchtvaartmaatschappij Emirates bestelde 140 A380's en is tot nu toe de enige trouwe klant. Veel andere maatschappijen kiezen voor een kleiner en zuiniger toestel. Die zijn sneller vol en minder afhankelijk van de lengte van een landingsbaan.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM noemt de A380 een fantastisch toestel. "Maar wel voor de juiste bestemmingen". De Frans-Nederlandse maatschappij zou de laatste twee toestellen van het dozijn dat is besteld, willen omzetten in een order voor kleinere modellen.

Ook bij een ander type vliegtuig van Airbus, de A350, zijn problemen met de levering. Qatar Airways zou zaterdag het eerste toestel in ontvangst nemen, maar de levering is uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl