Een gevangen terreurverdachte in Guantánamo Bay op Cuba AFP

De Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski heeft bevestigd wat al jaren rondzingt: de CIA had een geheime gevangenis in Polen, waar in de jaren na de aanslagen van 11 september 2001 terreurverdachten werden verhoord.

Details wilde Kwasniewski in een gesprek met een Poolse radiozender niet geven. Hij onderstreepte wel dat de Poolse autoriteiten nooit toestemming hebben gegeven voor het martelen van verdachten of voor het gebruik van omstreden verhoortechnieken.

Tot nu toe had Polen steeds ontkend dat de CIA een gevangenis had in het land, ondanks verhalen van oud-medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst en mensenrechtenorganisaties.

Acht verdachten

De CIA zou in elk geval van december 2002 tot de herfst van 2003 al-Qaida-verdachten in Polen hebben verhoord. Mensenrechtengroeperingen noemen een aantal van acht verdachten.

Onder hen zou ook Khalid Sheikh Mohammed zijn, een Pakistaans lid van al-Qaida. Hij geldt als het brein achter de terreuraanslagen van "9/11". Hij werd in 2003 gearresteerd in Pakistan, dat hem aan de VS uitleverde. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Guantánamo Bay.

Rapport

In 2008 gaf de Poolse regering opdracht voor een onderzoek naar de verhalen over het bestaan van een CIA-gevangenis. In het rapport dat gisteren verscheen over de verhoorpraktijken van de CIA staat Polen niet specifiek vermeld. Maar de onderzoekers hopen dat ze er toch bruikbare informatie in kunnen vinden.

STER reclame