Emmerson Mnangagwa, ofwel 'de Krokodil'
NOS Nieuws

Mugabe benoemt nieuwe vice-president

De Zimbabwaanse president Mugabe heeft een vertrouweling benoemd tot vice-president. Het is de voormalig minister van Justitie Emmerson Mnangagwa. In het Afrikaanse land staat hij ook bekend als hardliner en 'de Krokodil'.

Mugabe benoemde ook een tweede vice-president, Phelekezela Mphoko. Hij is nu diplomaat. Beiden worden vrijdag beëdigd.

Harde hand

Volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen is Mnangagwa een oude bekende in Zimbabwe. "Hij vocht bijvoorbeeld nog met Mugabe in de tijd van de strijd tegen de blanken." Ook was Mnangagwa een meesterspion, die onder meer het brein was achter een bloedige campagne tegen een onderdrukte minderheid in het zuiden van Zimbabwe, begin jaren tachtig. Naar schatting 20.000 mensen kwamen daarbij om het leven.

Mnangagwa is een man met bloed aan zijn handen, die dicht bij het leger staat, zegt Vermeulen. "Hiermee kiest Mugabe dus heel duidelijk voor een autocraat, een man van de harde hand, terwijl hij zichzelf steeds meer zal terugtrekken uit het dagelijks bestuur over het land."

Joice Mujuru werd gisteren weggestuurd als vice-president van het land. Volgens Mugabe had zij plannen om hem te vermoorden, maar zij ontkent dat. Mujuru viel al eerder in ongenade bij de 90-jarige Mugabe, waarschijnlijk omdat zij de ambities van Mugabes eigen vrouw, Grace (49), dwarsboomde om de president op de volgen.

Grace Mugabe kreeg afgelopen zaterdag haar eerste politieke functie. Ze is nu hoofd van de vrouwenafdeling van Mugabes partij, Zanu PF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl