NOS Nieuws

Malala ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

  • AFP
    Malala ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede
  • AFP
    Malala ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede
  • AFP
    Malala Yousefzai en Kailash Satyarthi tijdens de uitreiking van de Nobelprijs van de Vrede

Het 17-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousefzai heeft de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Ze is daarmee de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Ze kreeg de onderscheiding samen met de Indiër Kailash Satyarthi (60) die net als Malala strijdt voor de rechten van het kind. Ze kregen een staande ovatie van het publiek.

In Oslo reikte voorzitter Jagland van het Nobelcomité de prijs uit. Hij zei dat kinderen het recht hebben op een jeugd, op een school, en hun leven niet mogen beginnen als slaaf.

"De twee die we hier eren vandaag, staan daarvoor. Ze treden in de voetsporen van Mahatma Gandhi. Ze zijn precies waar Alfred Nobel voor stond", aldus Jagland. "Het geweten van de wereld kan geen betere uitdrukking vinden dan de winnaars van dit jaar."

Jagland prees Satyarthi voor zijn strijd tegen kinderarbeid, in India en de rest van de wereld.

Bij de ceremonie was ook de Noorse koning Harald aanwezig. De vredesprijs is de enige Nobelprijs die jaarlijks in Oslo wordt overhandigd. De andere Nobelprijzen worden later vandaag in Stockholm uitgereikt door de koning van Zweden.

De uitreiking in Oslo werd nog even verstoord door een man met een rood-wit-groene vlag. Het zou om de Mexicaanse vlag gaan. De man werd afgevoerd door de bewaking.

Wij zullen de eerste generatie zijn die de laatste lege schoollokalen ziet.

Malala Yousefzai

Mars

Na de ceremonie hield Kailish Satyarthi als eerste een toespraak. "Ik vertegenwoordig vandaag de duizenden hulpeloze en verloren kinderen. Daarom is de stoel naast mij leeg, om ons aan hen te herinneren."

"Mijn enige doel in het leven is ervoor zorgen dat elk kind de vrijheid heeft om kind te zijn", zei Satyarthi. "Vrij om te eten, te slapen, te leren, te huilen, maar vooral vrij om te dromen. Dat doel zal ik nooit uit het oog verliezen."

Satyarthi riep op om een grote mars tegen onrechtvaardigheid te beginnen. "Een mars van slavernij naar vrijheid, van geweld naar vrede, van de duisternis naar het licht."

De toespraak van Satyarthi

Groter denken

Malala zei in haar toespraak zeer vereerd te zijn om als eerste Pakistaan en jongste winnaar de Nobelprijs te krijgen. "Ik weet zeker dat ik ook de enige winnaar ben die nog steeds met haar kleine broertjes ruziet", grapte ze.

Malala maakte van de gelegenheid gebruik om het belang van goed onderwijs te benadrukken. "Basisonderwijs is niet meer genoeg. Wereldleiders moeten meer doen voor gratis en kwalitatief goed basis- en voortgezet onderwijs voor alle kinderen in de wereld. Sommige zullen zeggen dat is onmogelijk, te duur of te moeilijk. Maar het is tijd dat we in de wereld groter gaan denken."

Betere educatie is niet alleen de taak van wereldleiders, vindt Malala: "We moeten er allemaal aan bijdragen. U, ik, wij. Het is onze taak. Dan zullen we de eerste generatie zijn die de laatste lege schoollokalen ziet."

'Ik ben de enige winnaar die nog met haar broertjes ruziet'
Malala ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl