NOS Nieuws

Europese megatelescoop ziet straks scherper dan Hubble

  • ESO
    Impressie van de European Extremely Large telescope in Chili
  • ESO
    Voor de bouw is met explosieven de top van de berg Cerro Armazones afgeblazen
  • ESO
    Astronomen gaan de ELT gebruiken voor het onderzoek naar planeten bij andere sterren
  • ESO
    De enorme telescoop van binnenuit gezien
  • ESO
    De hoofdspiegel bestaat uit 798 zeskantige segmenten die apart van elkaar kunnen bewegen
  • ESO
    De reusachtige telescoop moet zorgen voor enorm scherpe beelden van andere sterren

European Extremely Large Telescope heet het gevaarte, en die naam heeft het enorme instrument niet voor niets. Op de top van een berg in Chili werkt het Europese observatorium ESO aan de grootste spiegeltelescoop ter wereld. Een Nederlands consortium gaat er nu aan meebouwen.

Bijna veertig meter breed is de hoofdspiegel van de E-ELT die over ongeveer tien jaar het licht van de sterren moet opvangen. Met het enorme instrument willen astronomen planeten bij andere sterren bestuderen. Volgens ESO kan de telescoop beelden van de sterren maken die vijftien keer zo scherp zijn als die van ruimtetelescoop Hubble.

Grootste spiegeltelescopen ter wereld

Telescoopwaarspiegeloperationeel in
European Extremely Large Telescope (E-ELT)Chili39,3 meter2024
Thirty Meter Telescope (TMT)Hawaii30 meter2022
Giant Magellan Telescope (GMT)Chili24,5 meter2021
Southern African Large Telescope (SALT)Zuid-Afrika11,1 meter2005
 W. M. Keck Observatory Hawaii10 meter1996
 Gran Telescopio Canarias La Palma, Spanje10,4 meter2007

Het Nederlandse consortium bestaat uit drie partijen: onderzoeksinstituut TNO, astronomieschool NOVA en het bedrijf VDL. Ze hebben een contract van tientallen miljoenen euro's binnengehaald voor de constructie die de 798 zeskantige segmenten van die enorme spiegel gaat ondersteunen. Een ontzettend belangrijke klus, zegt NOVA-voorzitter Paul Groot.

"Die honderden stukjes spiegel moeten perfect in de juiste vorm gehouden worden. De constructie die daarvoor moet zorgen, is wat wij met zijn drieën gaan maken. Dat is een grote uitdaging. Neem een spiegel die aan de muur hangt. Die gooi je in achthonderd stukjes. Vervolgens wil je die stukjes in een gladde vorm terugbrengen zodat je jezelf weer in die spiegel kan zien."

Neem een spiegel die aan de muur hangt. Die gooi je in achthonderd stukjes en vervolgens wil je die stukjes weer in een gladde vorm terugbrengen.

Paul Groot, voorzitter NOVA

Het bijsturen van de spiegelsegmenten is nodig om de effecten van temperatuurverschillen en zwaartekracht tot op de micrometer (een miljoenste meter) te compenseren. Ieder segment van anderhalve meter krijgt 27 'pootjes'. Die kunnen de astronomen straks allemaal los van elkaar aansturen. "Daarmee krijgen de spiegelsegmenten samen precies de goede vorm", aldus Groot.

De telescoop komt op de 3 kilometer hoge berg Cerro Armazones te staan, in het noorden van Chili. Eerder dit jaar is daar met explosieven de top vanaf geblazen. "Dat is gedaan om ervoor te zorgen dat hij mooi vlak is. Je zou er een voetbalstadion neer kunnen zetten, zo groot is het. Dat is nodig om die enorme telescoop te kunnen huisvesten."

Top van berg geblazen (NOS Journaal 20-6-2014)

Het ontwerp van de spiegelpootjes gebeurt in Nederland. Groot: "Hopelijk krijgen we daarna ook de opdracht om het te bouwen. Dan wordt het allemaal naar Chili verscheept en samengebouwd met de spiegel en de andere delen van de telescoop."

Met de E-ELT hopen astronomen extreem scherpe beelden van andere sterren te krijgen. "De spiegel stuurt dat licht naar een instrument waarmee we dat licht kunnen analyseren om bijvoorbeeld te zien wat voor soort planeten er rond andere sterren draaien."

TNO, NOVA en en VLD zijn ook in de race voor het contract om dat instrument te bouwen. Daar is opnieuw zo'n 40 miljoen euro mee gemoeid. "Dus hopelijk zit er nog meer in het vat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl