Sollicitanten maken meer kans op een baan als ze knap zijn en zelfvertrouwen hebben
NOS Nieuws

Mooi zijn loont meer dan een diploma

Aantrekkelijke mensen maken eerder kans op een baan of een vriendschap dan lelijke mensen. Dat is een open deur, maar het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft het nu ook onomstotelijk bewezen. De kans dat mooie werkzoekenden worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is 20 procent groter en de kans dat knappe mensen voor een etentje worden gevraagd ligt 30 procent hoger.

Volgens de onderzoekers was al wel bekend dat uiterlijk een rol speelde in de maatschappij, maar was nog niet bekend dat die factor belangrijker is dan werkervaring of opleiding. Vooral bij laagopgeleid werk zijn uiterlijk en zelfvertrouwen doorslaggevend. Bij hoogopgeleid werk zijn die eigenschappen even belangrijk als een diploma en werkervaring. Het is zelfs zo dat mooie mensen meer loon krijgen dan lelijke mensen.

Tevredenheid over het uiterlijk komt met de jaren

Cretien van Campen, onderzoeker SCP

Charme

In de studie is gekeken naar wat de onderzoekers noemen esthetisch kapitaal. Dat is een combinatie van er goed uitzien, slank zijn, uitstraling hebben en charmant zijn. Een hoger esthetisch kapitaal biedt meer kansen in de maatschappij.

Het zelfvertrouwen over het eigen uiterlijk komt met de jaren, concludeert het SCP. Oudere mensen zijn blijer met de manier waarop ze eruit zien dan jongeren.

Het SCP zegt dat er bij het nemen van maatregelen om iedereen gelijke kansen te bieden vaker zou moeten worden gekeken naar esthetische problemen. Nu ligt de focus vooral op mensen met een lichamelijke of psychische handicap. Maar mensen zouden ook geholpen moeten worden als ze weinig zelfvertrouwen hebben of er slordig uitzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl