Op oudejaarsdag 2012 sloeg het boorschip Kulluk bij Alaska los van zijn kabels
NOS Nieuws

Onderaannemer Shell in Alaska krijgt forse milieuboete

Een onderaannemer van Shell heeft voor een Amerikaanse rechtbank bekend dat het grove fouten heeft gemaakt in Alaska. Het bedrijf Noble Drilling zal een boete betalen van 12,2 miljoen dollar (ongeveer 10 miljoen euro) voor het overtreden van de milieuwetgeving.

Het bedrijf moest ook toegeven dat er aan twee boorschepen allerlei mankementen waren en dat er werd gerommeld met de logboeken.

Grote problemen

Noble Drilling leverde twee schepen aan Shell, de Noble Discoverer en de Kulluk. Met die schepen boorde het in 2012 naar olie in de zeeën rond Alaska. maar op oudejaarsdag van dat jaar sloeg de Kulluk los van zijn sleepkabels tijdens een storm. Het schip liep aan de grond met 500.000 liter diesel en 45.000 liter aan andere olieproducten aan boord. Pas na een week kon het schip worden vlotgetrokken. De Noble Discoverer moest naar de kust worden gesleept vanwege motorproblemen.

Shell laat in een reactie weten dat de fouten die Noble Drilling heeft gemaakt "niet passen bij onze criteria" en "niet acceptabel" zijn. Noble Drilling blijft wel werken voor Shell en heeft er vertrouwen in dat het de nodige maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen.

Omstreden

Het boren naar olie en gas bij Alaska is bijzonder omstreden. "De bekentenis en de veroordeling van Noble Drilling laten zien, dat de bedrijven die Shell inhuurt het werk niet veilig doen en dat de risico’s enorm zijn", reageert milieuorganisatie Greenpeace. Ook lokale vissers betwijfelen of de winning van olie en gas wel veilig kan, gezien het ruige klimaat.

Toch gaat Shell door. De olie- en gasgigant overweegt om de boringen in de zomer van 2015 te hervatten. Greenpeace noemt dit 'waanzin'. Shell zegt de mening van de milieuorganisatie te respecteren: “We weten dat het zoeken naar olie en gas in het poolgebied mensen verdeelt. Sommigen associëren de winning met milieuschade en mogelijke olielekken. Anderen zien dat de winning tegemoetkomt aan de toenemende behoefte aan energie.''

De bekentenis en de veroordeling van Noble Drilling laten zien, dat de bedrijven die Shell inhuurt het werk niet veilig doen en dat de risico's enorm zijn.

Milieu-organisatie Greenpeace

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl