Protest in Gaza tegen het uitblijven van materiaal voor de wederopbouw
NOS Nieuws

Amnesty: oorlogsmisdaden Israël in Gazastrook

Protest in Gaza tegen het uitblijven van materiaal voor de wederopbouw

Amnesty International bestempelt de bombardementen van Israël op vier flatgebouwen in de Gazastrook in deze zomer als oorlogsmisdaden. De gebouwen werden in de laatste dagen van het conflict gebombardeerd, maar de aanval diende volgens Amnesty geen enkel militair doel, zo staat in een rapport.

De mensenrechtenorganisatie vraagt om een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de "moedwillige vernietiging" van de gebouwen.

Israël noemt in een reactie de beschuldiging van Amnesty ongegrond. Het rapport gaat volgens Israël voorbij aan het feit dat Hamas de gebouwen die het doelwit waren, gebruikte met een militair oogmerk. Amnesty zou er beter aan doen de raketaanvallen van Hamas op Israël te onderzoeken, stelt de Israëlische ambassade in Londen.

Collectieve bestraffing

Amnesty schrijft (.pdf) dat de bombardementen in feite neerkwamen op een collectieve bestraffing van de bevolking van de Gazastrook.

In de laatste vier dagen voor de wapenstilstand inging in Gaza, werden vier gebouwen van respectievelijk zestien, dertien, twaalf en vier verdiepingen door bombardementen verwoest. Door waarschuwingen vooraf vielen daarbij geen doden, maar tientallen mensen in gebouwen in de buurt raakten gewond. Amnesty wijst ook op de totale verslagenheid bij honderden mensen die hun huis, zaak en bezittingen kwijtraakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl