In het laboratorium wordt bloed afgenomen voor onderzoek
NOS Nieuws

Nieuwe test spoort Q-koorts beter op

Het begon met vermoeidheid. Daarna volgde een ontsteking van het hartvlies. Toen een ontstoken lever. Artsen konden maar niet achterhalen waar al die klachten vandaan kwamen: "Als je eens wist wat ik allemaal al geslikt heb de afgelopen jaren", verzucht Patrick Dekkers (40).

Hij denkt dat het Q-koorts kan zijn, maar weet dat na al die jaren nog steeds niet zeker: "Ik ben getest in het ziekenhuis. Toen werd het niet vastgesteld, maar dat zegt niet alles." Dekkers heeft nu zijn hoop gevestigd op een nieuwe test, die is ontwikkeld in een laboratorium in Oss.

Deze methode is logischer

Anja Gerritsen, directeur Innatoss Laboratorisch

"Wij gooien het over een heel andere boeg", zegt directeur Anja Gerritsen van Innatoss Laboratories: "Ik denk dat we hier een nieuwe niche gevonden hebben, waarbij we niet alleen maar kijken naar de aanwezigheid van afweerstoffen maar focussen op het cellulaire immuunsysteem.

Deze aanpak werd tot nu toe alleen bij tuberculose toegepast, maar voor een heleboel infecties waarbij de bacterie zich in de menselijke cel bevindt, is deze methode logischer en wetenschappelijk beter onderbouwd."

Huisarts Rob Besselink uit Herpen krijgt vrijwel dagelijks vragen over Q-koorts: "Tijdens de uitbraken van Q-koorts in 2007 en 2008 waren we er natuurlijk druk mee, maar er zijn nog steeds veel patiënten die zich afvragen of ze niet ook besmet zijn."

Besselink denkt dat deze nieuwe test allereerst van belang is voor mensen met ernstige gezondheidsklachten, zoals Patrick Dekker: "Voor hen is het van belang Q-koorts uit te sluiten en daar kan deze test bij helpen." De test kost 114 euro all-in. Na het bloedprikken volgt de uitslag na enkele dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl