De topmannen van Gazprom en Ukrtansgaz tekenen een overeenkomt in Brussel
NOS Nieuws

Rusland hervat gasleverantie aan Oekraïne

Rusland levert na zes maanden weer gas aan Oekraïne. De hervatting van de leverantie is bevestigd door een woordvoerder in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Omdat Oekraïne rekeningen niet had betaald, draaide Gazprom half juni de gaskraan naar het buurland dicht. De Europese Unie bemiddelde bij een oplossing van het conflict tussen de twee landen.

Vrijdag maakte Oekraïne 378 miljoen dollar over aan Moskou voor de leverantie van een miljard kubieke meter gas. Het Russische bedrijf Gazprom had een betaling vooraf geëist.

Gisteren stelde Rusland ook nog als voorwaarde voor de hervatting van de leverantie dat Oekraïne ten minste 4 miljard kubieke meter gas zou afnemen. Het is niet bekend of dat is gebeurd.

Oplopende schuld

Het conflict met Rusland over de leverantie van gas heeft de schuld van Oekraïne doen oplopen. Het land heeft al een lening van 17 miljard dollar gekregen van het Internationaal Monetair Fonds en mogelijk moet meer worden geleend. Vandaag onderhandelt een delegatie van het IMF over de voorwaarden voor een nieuwe lening.

De gasreserve in Oekraïne was sinds oktober met 20 procent afgenomen tot 13,3 miljard kubieke meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl