De cockpit is vandaag afgevoerd
NOS Nieuws

'Raket ontplofte op 15 meter van cockpit MH17'

De raket die de MH17 neerhaalde, is ontploft op vijftien meter links voor de cockpit. Dat zegt de Oekraïense hoofdaanklager van het onderzoek naar de ramp, Vitali Jarema, tegen NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp.

"Er bestaat geen twijfel over dat het een luchtdoelraket was, door de fragmenten die zijn gevonden en de beschadigingen van de belangrijke delen van het vliegtuig." Vandaag arriveren de wrakstukken voor een gedeeltelijke reconstructie op vliegbasis Gilze-Rijen.

Vitali Jarema

Deze terroristische organisaties treden op namens Rusland.

Hoofdaanklager Vitali Jarema

Jarema heeft ook een idee wie de raket heeft afgevuurd. "We hebben gegevens over de weg die de Buk-installaties vanaf de Russische grens aflegde en over de plek waar de raket is gelanceerd. Ik denk eerder dat Rusland bij deze terroristische daad is betrokken dan Oekraïne, hoewel het allemaal op Oekraïens grondgebied plaatsvond. Het zijn terroristische organisaties die in feite optreden namens Rusland."

De aanklager zegt verder dat er nog geen concrete verdachten zijn. Als die worden gevonden, dan worden ze berecht volgens Oekraïens recht. Dat betekent dat ze worden veroordeeld voor een terroristische daad. Daar staat in Oekraïne levenslang op.

"Als het Internationaal Strafhof in Den Haag de aanslag als een daad tegen de menselijkheid beschouwt, dan kan de zaak ook daar worden behandeld", zegt Jarema. "Maar volgens Oekraïens recht moeten misdaden die op Oekraïens grondgebied zijn gepleegd worden onderzocht door Oekraïense onderzoeksorganen en een Oekraïense rechtbank."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl